Τα βακτήρια από τους πνεύμονες προστατεύουν τους ιούς της γρίπης. Όπως έδειξε σε πείραμα ερευνητική ομάδα της Λωζάνης, τα σταγονίδια που περιέχουν ιούς γρίπης παραμένουν μολυσματικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν ορισμένα βακτήρια από το αναπνευστικό μας σύστημα είναι επίσης παρόντα στα σταγονίδια.

Το εύρημα αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι ιοί μεταδίδονται τόσο εύκολα από άτομο σε άτομο, έγραψε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) σε σχετική σημερινή ανακοίνωση.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο "Journal of Virology". Για το πείραμά τους, οι ερευνητές του EPFL παρήγαγαν σταγονίδια παρόμοια με εκείνα που παράγονται κατά το φτέρνισμα.

Ορισμένα από αυτά τα σταγονίδια περιείχαν μόνο ιούς γρίπης, ενώ άλλα περιείχαν επίσης βακτήρια όπως στρεπτόκοκκους και σταφυλόκοκκους.

Τοποθέτησαν αυτά τα σταγονίδια σε μια επιφάνεια και τα άφησαν να στεγνώσουν σε κανονικό αέρα δωματίου.

Μετά από μισή ώρα, ο ιός στα σταγονίδια χωρίς βακτήρια ήταν σχεδόν νεκρός.

Στα σταγονίδια με τα βακτήρια, το μολυσματικό ιικό φορτίο ήταν την ίδια στιγμή εκατό φορές υψηλότερο.

Ο ιός ήταν σε θέση να επιβιώσει σε αυτά για αρκετές ώρες. Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν και σε ένα δεύτερο πείραμα στο οποίο το αποτέλεσμα μετρήθηκε σε αιωρούμενα σταγονίδια.

Οι μικροσκοπικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα σταγονίδια με τα βακτήρια ήταν πιο επίπεδα από εκείνα χωρίς βακτήρια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό επιταχύνει τη διαδικασία εξάτμισης και έτσι οδηγεί σε ταχύτερη κρυστάλλωση του άλατος στα σταγονίδια, επιτρέποντας στους ιούς να ζήσουν περισσότερο.

Τα προηγούμενα μοντέλα για την πρόβλεψη της εξάπλωσης ενός ιού σε κλειστό χώρο δεν λαμβάνουν υπόψη αυτό το φαινόμενο. "Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς υποτιμούν τον κίνδυνο μόλυνσης", λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Shannon David.

Πηγές:
Journal of Virology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών
264 κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο