Επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το ζαμπόν και το μπέικον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και αλάτι και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω της επίδρασής τους στη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Προσπαθήστε να αναζητήσετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως ψητό στήθος κοτόπουλου ή τόφου. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις παρέχουν πρωτεΐνη χωρίς τα επιβλαβή πρόσθετα που βρίσκονται στα επεξεργασμένα κρέατα.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και τερηδόνα. Το νερό και το τσάι από βότανα είναι εξαιρετικές επιλογές για να δοκιμάσετε αντί για αναψυκτικά. Ο σκοπός είναι να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και να μειώσετε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί οδηγεί σε γρήγορες αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα μεταβολικά προβλήματα. Το ψωμί ολικής είναι μια καλή εναλλακτική, επειδή περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα πιο σταθερά.

Πατάτες τηγανητές

Οι τηγανητές πατάτες συνήθως τηγανίζονται σε ανθυγιεινά έλαια και είναι γεμάτες με αλάτι, γεγονός που τις καθιστά πλούσιες σε θερμίδες, κορεσμένα λίπη και νάτριο. Η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Μπέργκερ

Το fast food, συμπεριλαμβανομένων των μπέργκερ, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας γενικότερα, καθώς είναι συχνά πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, τα προβλήματα καρδιάς και η παχυσαρκία. Αλλάξτε το κανονικό σας μπιφτέκι με ένα μπιφτέκι σολομού, μπιφτέκι με φασόλια ή μπιφτέκι λαχανικών.

Επεξεργασμένο Τυρί

Τα επεξεργασμένα τυροκομικά προϊόντα - σκεφτείτε το τυρί για νάτσος και τις φέτες επεξεργασμένου τυριού - δεν είναι καλές επιλογές για την υγεία. Η επεξεργασία μπορεί να προσθέσει κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά, νάτριο, ζάχαρη, χρωστικές και αρωματικές ύλες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης. Τα επεξεργασμένα τυριά τείνουν επίσης να έχουν πιο κρεμώδη και έντονη γεύση που τα κάνει πιο ελκυστικά, άρα και πιο πιθανό να το παρακάνουμε με την ποσότητα.  Όταν έχετε διάθεση για τυρί, επιλέξτε μοτσαρέλα, φέτα, ρικότα ή κατσικίσιο τυρί, που έχουν λιγότερα λιπαρά και νάτριο σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα τυριά και μπορεί επίσης να περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Πατατάκια

Τα πατατάκια είναι κενές θερμίδες. Δεν έχουν θρεπτική αξία, είναι πλούσια σε λιπαρά αλλά φτωχά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Επιλέξτε ένα πιο υγιενό σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, ψητά ρεβίθια ή τσιπς γλυκοπατάτας που θα έχετε φτιάξει στον φούρνο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν περιέχει μόνο κενές θερμίδες, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Όσο λιγότερο πίνετε, τόσο το καλύτερο. Εκτός του ότι θα ήταν καλό να μην ξεπερνάτε το όριο των ποτών που θεωρείται εντάξει, είναι καλή ιδέα κάποιες φορές να το αποφεύγετε εντελώς και να πίνετε πιο υγιεινές εναλλακτικές όπως ανθρακούχο νερό με φρούτα ή μια μη αλκοολούχα εκδοχή κοκτέιλ ή μπύρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών
264 κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο