Την επαναστατική  τεχνολογία NTMS - N(avigated) T(ranscranial)  M(agnetic) S(timulation) - και τον καθοριστικό ρόλο της στη σύγχρονη νευροχειρουργική παρουσίασε ο νευροχειρουργός Χρήστος Γεωργόπουλος για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε ειδικό σεμινάριο, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα στην Κέρκυρα η Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρία (ΕΝΧΕ).

"Θα ήθελα και δημοσίως να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους συναδέλφους μου, τον πρόεδρο δρ Μόσχο Φραντζόγλου και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΧΕ για την τιμητική πρόσκληση να πραγματοποιήσουμε  με την ομάδα μου ειδικό σεμινάριο, αναφορικά με τα αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της καινοτόμου Νευροπλοηγούμενης τεχνολογίας NTMS", δήλωσε ο Χρήστος Γεωργόπουλος, διευθυντής της Α´ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER  και πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ.

"Στο σεμινάριο αυτό παραθέσαμε την εννιάχρονη εμπειρία μας, που μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους διεθνώς, καθώς το NTMS υπάρχει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ, από το έτος 2015.

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ είναι το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης στην Ευρώπη και ανάμεσα στα 14 παγκοσμίως, στα οποία υφίσταται σήμερα η τεχνολογία NTMS, η μοναδική στον κόσμο με FDA και CE πιστοποίηση για προεγχειρητική χαρτογράφηση της κίνησης και της ομιλίας - λόγου. Το NTMS  υπάρχει επίσης σε εξειδικευμένα Κέντρα Νευροχειρουργικής της Ευρώπης (Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και της Αμερικής".

Όπως αναφέρει ο δρ Χρήστος Γεωργόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές του κατά τη ριζική εξαίρεση όγκων, αγγειακών δυσπλασιών  και σηραγγωδών αιμαγγειωμάτων από εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου, "το NTMS, αποκαλούμενο στα ελληνικά “Νευροπλοηγούμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός Εγκεφάλου”, είναι μία ασφαλής, ανώδυνη, αναίμακτη – μη επεμβατική, μη φαρμακευτική, ακριβής, αναπαράξιμη και αποτελεσματική, τόσο διαγνωστική, όσο και θεραπευτική μέθοδος. 

Διαγνωστικά, με το NTMS πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του στρατηγικού θεραπευτικού σχεδιασμού, χαρτογράφηση εγκεφάλου πριν από την υποβολή του ασθενούς σε νευροχειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου ή αγγειακής δυσπλασίας από λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου που εξυπηρετούν την κίνηση και την ομιλία. Μάλιστα, εκτός από την αποτύπωση των περιοχών που εξυπηρετούν κίνηση και ομιλία, διερευνούμε πλέον με την χαρτογράφηση εγκεφάλου και άλλες ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως συγκέντρωση, μνήμη, προσοχή".

"Ο όγκος εγκεφάλου είναι ένας απρόσκλητος, “παράξενος” και ανεπιθύμητος επισκέπτης", τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος και συνεχίζει: "Στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1500 νέοι ασθενείς με όγκο εγκεφάλου. Από αυτούς τους όγκους, οι μισοί περίπου είναι καλοήθεις και οι άλλοι μισοί κακοήθεις. 

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, ο όγκος εγκεφάλου εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό ανεξίτηλο “στίγμα” για τον ασθενή και το περιβάλλον του: ντροπή, όνειδος, καταισχύνη, ταπείνωση. Καθώς κυριεύονται από φόβο και ανασφάλεια, καθυστερούν να δώσουν τη σωστή λύση στο πρόβλημα, αφήνοντας τον όγκο να αναπτύσσεται και να προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αγγειακές δυσπλασίες.

Η NTMS χαρτογράφηση του εγκεφάλου, σε συνδυασμό με διεγχειρητικό ηλεκτρικό ερεθισμό του εγκεφάλου όπου απαιτείται, επιτρέπει στον έμπειρο και ικανό νευροχειρουργό να κινείται με απόλυτη ακρίβεια κατά τη διενέργεια των αναγκαίων χειρουργικών χειρισμών, διαφυλάσσοντας έτσι τις περιοχές που ελέγχουν την κίνηση και την ομιλία και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών, όπως ημιπληγία ή/και δυσφασία.

Τέτοιες καταστροφικές επιπλοκές, αν και είναι αναγνωρισμένες και αποδεκτές από τη διεθνή νευροχειρουργική κοινότητα, αποθαρρύνουν, με εξαιρετικά δυσμενείς τελικά επιπτώσεις, τόσο τους νευροχειρουργούς, όσο και τους ασθενείς και συγγενείς τους στη λήψη απόφασης για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση εξεργασιών από τις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Επισημαίνω ότι, ο χειρισμός του NTMS είναι εξαιρετικά απαιτητικός, γίνεται μόνον από διαπιστευμένους ιατρούς και κατά τη χρήση του εφαρμόζονται ειδικά κλινικά πρωτόκολλα".

Στο ειδικό σεμινάριο του συνεδρίου, ο  Χρήστος Γεωργόπουλος παρουσίασε  αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ασθενών στους οποίους πραγματοποίησε  χειρουργικές επεμβάσεις για ριζική εξαίρεση όγκων -όπως μηνιγγιώματα, ακουστικά νευρινώματα, γλοιώματα, μεταστατικούς όγκους αλλά και αγγειακών δυσπλασιών, καθώς και σηρραγγωδών αιμαγγειωμάτων- μετά από προεγχειρητική NTMS χαρτογράφηση εγκεφάλου.

Όπως επισήμανε ο Χρήστος Γεωργόπουλος, "εν σωτηρίω έτει 2024, θα πρέπει να αποφεύγεται η επίκληση του ανεγχείρητου στην νευρο-ογκολογία και στην αγγειακή νευροχειρουργική. Επιστρατεύουμε, προς όφελος των ασθενών μας, τις πλέον προηγμένες χειρουργικές τεχνικές και τεχνολογία. Επιδιωκόμενος και ευκταίος στόχος είναι η επιμήκυνση της ζωής των ασθενών και ταυτόχρονα η διασφάλιση ποιότητας ζωής, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα»  και πρόσθεσε:

"Τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η προεγχειρητική NTMS χαρτογράφηση εγκεφάλου, η νευροπλοηγούμενη κρανιοτομία,  η συνεχής διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, η ελάχιστα επεμβατική, ελάχιστα τραυματική, μέγιστα αποτελεσματική μικροσκοπική-ενδοσκοπική χειρουργική, η διαυλακική προσπέλαση του εγκεφάλου και  η χρήση τεχνολογίας αιχμής σε κάθε χειρουργική επέμβαση.

Έτσι επιτυγχάνεται η ριζικότερη δυνατή, ασφαλής εξαίρεση  των εξεργασιών αυτών, μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας (3-5 ημέρες για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών) και οι ασθενείς εμφανίζουν βελτίωση των νευρολογικών ελλειμμάτων τους  μετά τη χειρουργική επέμβαση. 

Αντιλαμβάνεστε πόσο θλίβομαι, για να μην πω εξοργίζομαι, όταν ακόμα επιστρατεύεται η φράση “αυτή η νόσος δεν αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα”, για να παραπέμπονται ασθενείς με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες σε συγκεκριμένα νευροχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού. Το μέλλον της νευρο-ογκολογίας και της αγγειακής νευροχειρουργικής βρίσκεται ήδη στην Πατρίδα μας"!

"Κανένας, λοιπόν, ασθενής της χώρας μας μετανάστης στο εξωτερικό για νευροχειρουργικές επεμβάσεις και υπηρεσίες Αποκατάστασης! Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι είναι αναγκαίο και όχι ό,τι θεωρείται εφικτό!", κατέληξε ο κ. Γεωργόπουλος.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βιταμίνη D: Ποιους ρόλους επιτελεί στον οργανισμό
Μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο του χαλκού στον καρκίνο του νεφρού
H Ελλάδα συνασπίζεται με περισσότερες από 50 χώρες για την καταπολέμηση κυβερνοεπιθέσεων σε νοσοκομεία