Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς δεν ήταν σε θέση να αισθάνονται μια βιονική πρόθεση με φυσικό, διαισθητικό τρόπο.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Oskar Aszmann από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βιέννης έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ευαισθητοποίηση των τεχνητών άκρων: Μια νέα διεπαφή μεταξύ ανθρώπου και μηχανής κατέστησε δυνατή την αποκατάσταση της αίσθησης του χαμένου άκρου για πρώτη φορά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Nature Communications", θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την αντίληψη του προσθετικού μέλους ως δικού μας μέλους του σώματος. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Oskar Aszmann από το τμήμα πλαστικής, επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής, κλινικό εργαστήριο για την ανακατασκευή βιονικών άκρων, πραγματοποίησαν την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα διερεύνηση μιας βιολογικής διεπαφής μεταξύ ανθρώπου και προσθετικού μέλους.

Ένα νεύρο, το οποίο περιέχει τόσο αισθητικές όσο και κινητικές ίνες, συνδέθηκε με έναν μη συνδεδεμένο μυ, στον οποίο επίσης συρράφηκε ένα δερματικό μόσχευμα. "Το νεύρο στη συνέχεια αναπτύχθηκε μέσα στον μυ και το δέρμα και σχημάτισε νέες, λειτουργικές συνδέσεις με τις μυϊκές ίνες, καθώς και με υποδοχείς που αντιλαμβάνονται την κίνηση και την αφή - μια διαδικασία που ονομάζουμε επανασυντήρηση", λέει ο Aszmann.

Όπως έδειξαν οι μελέτες στο ζωικό μοντέλο, ένα κομμένο νεύρο, για παράδειγμα μετά τον ακρωτηριασμό ενός άκρου, μπορεί να επαναπροσανατολιστεί σε προηγουμένως μη συνδεδεμένους μύες και δέρμα, αποκαθιστώντας έτσι τη ροή των πληροφοριών. "Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήσαμε ένα νευρομυϊκό τοπίο στο ακρωτηριασμένο νεύρο που χαρτογραφεί το χαμένο άκρο", λέει ο Aszmann.

Αυτή η νέα διεπαφή ανθρώπου-μηχανής αποκάλυψε ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο νευρικών ινών στο μεταμοσχευμένο δέρμα, το οποίο αποκατέστησε τις συνδέσεις με τους φυσικούς αισθητήρες αφής. Αυτό βελτίωσε επίσης πάρα πολύ τον έλεγχο της πρόθεσης.

"Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να δείξουμε ότι ένα νεύρο που έχει χάσει το στόχο του μετά από ακρωτηριασμό μπορεί να ενδονευρώσει εκ νέου ένα τεχνητά δημιουργημένο περιβάλλον", αναφέρει ο Aszmann. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα επιτρέψουν στους ασθενείς να αισθάνονται και να κινούν το τεχνητό τους μέλος σαν να ανήκει στο δικό τους σώμα.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επιβεβαίωση των ευρημάτων σε μελέτες σε ασθενείς με βιονικές προθέσεις.

Ο Aszmann δήλωσε ότι είναι "πεπεισμένος ότι η μέθοδος λειτουργεί και στους ανθρώπους".

Πηγές:
Nature Communications

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρέπει να κάνω διατάσεις πριν ή μετά την γυμναστική; Γιατί όχι και τα δύο;
Οι πολυβιταμίνες δεν έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στη θνητότητα [μελέτη]
Η ΠΕΦ αποχαιρετά τον Σταύρο Δέμο