Στο υβριδικό εργαστήριο με τίτλο «Οι οικονομίες των ευρωπαϊκών νησιών χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη νέα Πολιτική Συνοχής μετά το 2027», που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), την Επιτροπή Νήσων CRPM και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (ESIN), μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Η εκδήλωση ασχολήθηκε με τις μοναδικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νησιά, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, καθώς η ανάγκη για μεγαλύτερη εστίαση στις νησιωτικές οικονομίες στο πλαίσιο μετά το 2027 είναι επιτακτική. Οι συστάσεις της ΕΟΚΕ τονίζουν πράγματι τη σημασία της διασφάλισης ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει πίσω, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και στην προετοιμασία για τη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ.

Μίλησαν επίσης οι κ.κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος, Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, Joseph Borg, πρόεδρος, INSULEUR, Δανάη Κρόκου, project officer, INSULEUR, Claire Helly, εκπρόσωπος της Επιτροπής CPMR Islands, Benoit Nadler, Αναπληρωτής προϊστάμενος μονάδας, ΓΔ REGIO, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.α.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε:

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες από την ΕΕ για την αναγνώριση της μοναδικότητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Οι προκλήσεις αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της πολιτικής συνοχής μέσω των διαρθρωτικών ταμείων αλλά χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση.

Η ΕΕ οφείλει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ώστε αυτές οι περιοχές να καταφέρουν να αναδείξουν τα μοναδικά τοπία, την πολιτιστική κληρονομιά και τις μακροχρόνιες κοινότητές τους. Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να δεσμευτούν όλοι οι παράγοντες, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, να καταβάλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τα νησιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες πρακτικές και λύσεις και αυτές οι περιφέρειες να έχουν καλύτερες επιδόσεις και να ανακάμψουν από τις πολλαπλές κρίσεις.

Τώρα, σχεδόν ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές και ενόψει της νέας θητείας της Επιτροπής, πρέπει να επιταχύνουμε και να ενώσουμε ξανά τις δυνάμεις μας, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους και να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χαρακτήρας.

Στα τέλη Μαΐου εγκρίναμε γνωμοδότηση σχετικά με την 9η Έκθεση για τη Συνοχή. Στην παρούσα γνωμοδότηση τονίζουμε ότι εδαφική συνοχή σημαίνει διασφάλιση της αρμονικής ανάπτυξης της μεγάλης ποικιλομορφίας των τόπων στην ΕΕ. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, οι ανισότητες που εμποδίζουν την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανοδικής συνοχής θα εξαφανιστούν σε όλα τα επίπεδα.

Η 9η Έκθεση για τη Συνοχή δείχνει ότι οι οικονομικές ανισότητες παραμένουν μεγάλες σε ολόκληρη την ήπειρο και ιδίως στα νησιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 4 Κέντρων Υγείας της 6ης ΥΠΕ
Σε έλλειψη 217 + 46 φάρμακα: 41 νοσοκομειακά, 7 σκιαγραφικά, 1 εμβόλιο [κατάλογος]