Ερευνητές της Mayo Clinic ανέπτυξαν νέα κριτήρια για σύνδρομο απώλειας μνήμης σε ηλικιωμένους, που επηρεάζει συγκριμένα το μεταιχμιακό  σύστημα του εγκεφάλου. Το σύνδρομο μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως νόσος Alzheimer.

Το σύνδρομο LANS, εξελίσσεται πιο αργά και έχει καλύτερη πρόγνωση.

Πριν την ανάπτυξη κλινικών κριτηρίων τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Brain Communications, τα συμπτώματα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν μόνο εξετάζοντας τον εγκεφαλικό ιστό μετρά τον θάνατο ενός ασθενούς.

Tα κριτήρια παρέχουν ένα πλαίσιο για ειδικούς ώστε να κατηγοριοποιούν την πάθηση σε ασθενείς με τα συμπτώματα, προσφέροντας πιο ακριβή διάγνωση και πιθανές θεραπείες.

Λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, ένταση βλάβης της μνήμης, απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και βιοδείκτες που υποδεικνύουν εναποθέσεις συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Η κατανόηση της πάθησης θα οδηγήσει σε καλύτερη ρύθμιση των συμπτωμάτων και περισσότερες εξατομικευμένες θεραπείες σε ασθενείς με αυτή τη γνωστική εξασθένηση, δήλωσε ο David T. Jones, της Mayo Clinic.

Ο Nick Corriveau-Lecavalier, δήλωσε ότι σε αυτή την έρευνα περιγράφεται διαφορετικό σύνδρομο που εμφανίζεται πολύ αργότερα στη ζωή. Συχνά τα συμπτώματα περιορίζονται στη μνήμη και δεν εξελίσσονται ώστε να επηρεάζουν άλλους γνωστικούς τομείς-η πρόγνωση επομένως είναι καλύτερη από αυτήν της νόσου Alzheimer.

Πηγές:
Brain Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακείο πουλούσε ληγμένα σκευάσματα για βρέφη
HACRO: Συναντήσεις εργασίας και ενημέρωσης για τις κλινικές μελέτες
25η παγκόσμια διάσκεψη για τον ΗΙV-AIDS στη Γερμανία: Ανησυχία για τις διακρίσεις