Έξι νέα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 29 από την αρχή του έτους.

Αυτό επισημαίνεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για σταθερή αύξηση.

Όπως αναφέρουν, τα κρούσματα ιλαράς αναμένεται αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, λόγω της μη βέλτιστης εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα έκθεσης στον ιό από ό,τι το προηγούμενο διάστημα.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί στο κοντινό μέλλον, οι υπεύθυνοι του ECDC συνιστούν στις εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας να καλύψουν τα κενά ασφάλειας, διατηρώντας την εμβολιαστική κάλυψη πάνω από 95% (δεύτερη δόση).

Κρίνεται ζωτικής σημασίας η διασφάλιση πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολιασμού σε βρέφη και παιδιά σύμφωνα με τα εθνικά προγράμματα.

Έφηβοι και ενήλικοι

Θεωρείται, επίσης, σημαντικό να εντοπιστούν και να εμβολιαστούν τα επιλέξιμα άτομα, όπως έφηβοι και ενήλικοι που δεν έχουν ανοσία.

Οι αρχές καλούνται να διασφαλίσουν υψηλής ποιότητας επιτήρηση, για έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, ανταπόκριση και έλεγχο των εστιών.

Σε αυξημένη κλινική ευαισθητοποίηση καλούνται οι επαγγελματίες Υγείας.

Μετάδοση

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, όλα τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιασθεί είναι επίνοσα στην ιλαρά, ενώ η φυσική νόσηση προσφέρει ισόβια ανοσία.

Βρέφη από άνοσες μητέρες είναι προστατευμένα μέχρι την ηλικία των 6 - 9 μηνών, ανάλογα με το ποσό των μητρικών αντισωμάτων κατά την κύηση και το ρυθμό αποδόμησης τους.

Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.

Ο χρόνος επώασης της ιλαράς είναι 10 - 12 ημέρες ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την έκθυση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 μέρες (7-18 ημέρες).

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός στην ηλικία των 12 - 15 μηνών προσφέρει ανοσία σε ποσοστό 94% - 98%, ενώ ο επανεμβολιασμός ανεβάζει το ποσοστό στο 99%. Στις ΗΠΑ, άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1957 είναι σε ποσοστό 90% άνοσα λόγω φυσικής λοίμωξης κατά την παιδική ηλικία.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσετε
Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Όλες οι καινοτομίες των τελευταίων ετών
Πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια: Σημαντική η ευαισθητοποίηση γυναικών και γιατρών