Από 400.000 έως 1.400.000 Έλληνες ενδέχεται να έχουν εμφανίσει long CoViD. Εκτός από τα συμπτώματα, οι μισοί έχουν ξοδέψει 50 ευρώ για τη θεραπεία του, ενώ ένας στους τρεις πλήρωσε περισσότερα από 500 ευρώ.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη μελέτη ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, το 4% έως 14% των Ελλήνων βιώνουν κάποια μακροπρόθεσμη επίπτωση έπειτα από νόσηση, ενώ το μέσο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 3% έως 11%. 

Η εκτίμηση των ειδικών του Οργανισμού είναι πως περίπου το 10% έως 30% των ασθενών με CoViD ενδέχεται να παρουσιάσει παρατεταμένα συμπτώματα επί 12 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από τον ιό.

Το πρόβλημα είναι αρκετά διαδεδομένο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση υπηρεσιών Υγείας και να υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι αναμονής από τους ασθενείς.

Σε κέντρο αποκατάστασης της Λετονίας, στη λίστα αναμονής βρίσκονται περίπου όσοι ασθενείς έχουν ήδη λάβει θεραπεία, με τους υπεύθυνους να αναφέρουν πως ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να φτάσει τους τέσσερις ή τους πέντε μήνες.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, πολύ υψηλό είναι το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της long CoViD, το οποίο εκτιμάται ότι κυμαίνεται ετησίως από 795 έως 960 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες του ΟΟΣΑ. 

Επίπτωση long CoViD σε χώρες του ΟΟΣΑ

Τι είναι

Στην έκθεση αναφέρεται πως ο όρος "long CoViD" περιλαμβάνει συμπτώματα που διαρκούν από 4 έως 12 εβδομάδες και τα οποία μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής:

  • Νευρολογικά: Γνωστική και μνημονική εξασθένηση (εγκεφαλική ομίχλη, κακή συγκέντρωση, σύγχυση, ζαλάδα, διαταραχή ύπνου, αγευσία, ανοσμία, πονοκέφαλος), δυσλειτουργία (μούδιασμα στα δάχτυλα, δυσανεξία στη ζέστη ή στο κρύο, αυξημένη ευαισθησία στον ήχο και στο φως).
  • Γαστρεντερικό: Διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετός, πόνος στην κοιλιά.
  • Καρδιαγγειακά: Πόνος στο στήθος, αίσθημα παλμών, ορθοστατική ταχυκαρδία, ορθοστατική υπόταση.
  • Αναπνευστικό και ΩΡΛ: Δύσπνοια, βήχας, παραγωγή πτυέλων, ρινίτιδα, πονόλαιμος, συριγμός, βραχνή φωνή.
  • Μυοσκελετικό: Αρθραλγία, μυαλγία, αδιαθεσία μετά την άσκηση, μυϊκή αδυναμία.
  • Άλλα συμπτώματα: Πυρετός, λειτουργική έκπτωση, αγωνία, κόπωση ή εξάντληση, ανορεξία, ζάλη, άγχος και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τη long CoViD αποτελούν - προς το παρόν - αντικείμενο ενεργούς έρευνας.

Μία από τις εκτιμήσεις είναι πως, κατά την οξεία μόλυνση, ο κορωνοϊός εισέρχεται στα κύτταρα μέσω των υποδοχέων ACE2 και σχηματίζει μικροθρόμβους, οι οποίοι συνδέονται με μία σειρά από τα παραπάνω συμπτώματα.

Μία ακόμη ερμηνεία είναι πως σε ορισμένα σημεία του σώματος δημιουργούνται "δεξαμενές" με τον ιό, οι οποίες παραμένουν για μεγάλες περιόδους μετά την αρχική μόλυνση.

Ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζουν η απορρύθμιση του οργανισμού, λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο κρεβάτι, η υποξία και υπογλυκαιμία που προκαλείται από τη μόλυνση, το οξειδωτικό στρες και η καταιγίδα κυτοκινών.

Γραμμή στήριξης 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται για 23 μήνες η λειτουργία της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για την CoViD "10306".

H Γραμμή παρέχει στο σύνολο του πληθυσμού, μέσω εξειδικευμένων στελεχών, όλο το 24ώρο εξ αποστάσεως τηλεφωνική υποστήριξη, ανώνυμα και εμπιστευτικά.

Επιπλέον, θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στο προσωπικό των νοσοκομείων, στους ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς και σε παιδιά, εφήβους και τα μέλη των οικογενειών τους που βίωσαν τις επιπτώσεις της νόσησης (long CoViD effect).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή απόφαση του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, μέσω του "10306" παρέχονται εξ αποστάσεως υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις κρίσεων και φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμούς).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή σύμβασης για νέα χειρουργεία και κεντρική αποστείρωση στο Κρατικό Νίκαιας
Πώς επηρεάζει η υπνική άπνοια τον εγκέφαλο [μελέτη]
ΕΜΑ: Δεν έδωσε άδεια κυκλοφορίας σε νέο φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ