Το να κινείται κάποιος στο σπίτι ή στο γραφείο δεν αρκεί για να τον προστατεύσει από το εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νεα έρευνα.

Οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο δραστήριοι για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, έδειξε η έρευνα, είτε με άσκηση στον ελεύθερο χρόνο τους είτε με το να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με ποδήλατο ή περπατώντας.

Ο Dr. Adam Viktorisson, του University of Gothenburg, δήλωσε ότι η σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο και στη μετακίνηση γίνεται σημαντική όλο και πιο πολύ τώρα που πολλές δουλειές και οικιακές εργασίες γίνονται πιο καθιστικές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 3.600 ανθρώπων στη Σουηδία που παρακολουθήθηκαν για 2 δεκαετίες.

Γενικά, υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τον ελεύθερο χρόνο συνδέονταν με 66% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή εμφάνιση τέτοιου.

Οσοι ασκούνταν τακτικά με μέτρια ένταση –έντονο περπάτημα, αργό ποδήλατο ή διπλό στο τένις-είχαν 46% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η τακτική, υψηλής έντασης άσκηση φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο, κατά 53%.

Επιπλέον, άνθρωποι που πήγαιναν στη δουλειά τους με τα πόδια ή με ποδήλατο είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όμως η σωματική δραστηριότητα στο νοικοκυριό ή ο χρόνος που περνά κάποιος στην εργασία του δεν συνδέονταν με μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί έχω αυξομειώσεις στο βάρος μου;
Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες- Από τον τζουντόκα Θ. Τσελίδη
Στους 6 έφθασαν οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας