Η λέξεις “νάρκισσος” και “ναρκισσισμός” χρησιμοποιούνται τόσο άνετα στο ίντερνετ, που κάποιος θα πίστευε ότι η ναρκισσιστική διαταραχή είναι κάποιου είδους επιδημία. Βέβαια, αυτή θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα – σε άλλο πλαίσιο, όμως. Ο σκοπός αυτού του κειμένου είναι να παρουσιάσει ορισμένα χαρακτηριστικά και μοτίβα συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι έχετε να κάνετε με έναν άνθρωπο που έχει ναρκισσιστικά στοιχεία.

Αφήστε όμως τις διαγνώσεις στους ειδικούς, καλύτερα· τα σημάδια αυτά δεν είναι για να καθίσετε αυτό το άτομο σε έναν καναπέ και να αναλύσετε την ιστορία της ζωής του. Είναι για να καταλάβετε αν θέλετε να επενδύσετε τον χρόνο σας σε μία σχέση που είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν τα παρακάτω προβλήματα. Εσείς δεν μπορείτε να ωθήσετε κάποιον να αλλάξει, αν δεν το θέλει και ο ίδιος.

Αυτό το άτομο επιθυμεί να είναι το επίκεντρο της προσοχής

Είτε με το να μιλάει πολύ, με το να λέει φανταστικές ιστορίες για τον εαυτό του, είτε με το να πράττει με τρόπους που θα τραβήξουν τα βλέμματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση, και όλοι μπορεί να το κάνουμε αυτό πού και πού. Αν όμως ένα άτομο σταθερά προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι καλύτερος (από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, αλλά και από όλους γύρω του), τότε μάλλον κάποιο πρόβλημα υπάρχει εκεί.

Δίνει συνέχεια συμβουλές χωρίς να του έχουν ζητηθεί

Είναι ζήτημα καλής θέλησης ή παρεμβατικότητα στην ζωή των άλλων; Είναι ανάγκη να αποδείξει ότι ξέρει πολλά πράγματα ή ανάγκη για έλεγχο; Είναι επιθυμία να φαίνεται σαν καλόβολο άτομο; Όλες οι απαντήσεις έχουν τις ίδιες πιθανότητες μέχρι να γνωρίσεις σε βάθος κάποιο άτομο. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να μας σταματήσει από το να ζητήσουμε να σταματήσουν να μας προσφέρουν την οπτική τους γωνία χωρίς να την έχουμε ζητήσει.

Είναι ιδιαίτερα ανυπόμονο

Η ανυπομονησία του να θέλουμε και να περιμένουμε κάτι πολύ (“Άντε, πότε θα προχωρήσει η ουρά για να ξεκινήσει η συναυλία;”) είναι διαφορετική από την ανυπομονησία επειδή πιστεύουμε ότι αξίζουμε ειδική μεταχείριση σε βάρος των ανθρώπων γύρω μας. Πολύ κλασικά παραδείγματα αυτού; Οι άνθρωποι που είναι αγενείς με τους υπαλλήλους της εστίασης και οι άνθρωποι που ξεκινούν σκηνές στην ουρά του σούπερ μάρκετ. Είναι αυτοί οι άνθρωποι γενικά νάρκισσοι στη ζωή τους; Δεν θα μάθουμε ποτέ – αλλά εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή είναι σίγουρα άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος τους χρωστάει. Κι αυτό είναι κακό σημάδι, άσχετα με το αν είναι σημάδι ναρκισσισμού.

Μπορεί να γίνει ιδιαίτερα γοητευτικό

Σε κοινωνικό ή και σε συναισθηματικό πλαίσιο, αυτό το άτομο ξέρει πολύ καλά πώς να εστιάζει την προσοχή του αποκλειστικά σε ένα άτομο για να το κάνει να νιώσει ξεχωριστό – το πρόβλημα είναι όταν αυτό δεν γίνεται ανιδιοτελώς.

Είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και κρατάει κακίες

Είναι συχνό χαρακτηριστικό των ανθρώπων με ναρκισσιστικά στοιχεία να μην ξέρουν να χάνουν. Η επιθυμία τους να αισθάνονται ανώτεροι από τους υπόλοιπους μπορεί να τους οδηγήσει να φέρονται ανταγωνιστικά απέναντι σε άτομα που νιώθουν ότι τους απειλούν, και όταν δεν καταφέρνουν να πάνε τα πράγματα όπως θέλουν, η οργή και η απογοήτευση μπορεί να μείνει μέσα τους πολύ καιρό.

Μπορεί να χρησιμοποιεί τους άλλους ανθρώπους

Οι χειριστικές συμπεριφορές, όπως και η υψηλή προσαρμοστικότητα ανάλογα με τους συνδαιτυμόνες – ώστε να γίνονται πιο εύκολα αρεστοί και να ικανοποιούν τους στόχους τους – είναι συχνά χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ναρκισσιστικές προσωπικότητες.

Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Είναι σε κάθε περίπτωση άσχημο σημάδι για την προσωπικότητα ενός ατόμου το να μην είναι ικανό να αναγνωρίσει τα λάθη του και να νιώσει άσχημα για αυτά. Αντιθέτως, αν το πρώτο πράγμα που θα προσπαθήσει να κάνει είναι η άμυνα ή η αντεπίθεση με το να “πετάει” αλλού την ευθύνη (ή και πιο κυριολεκτική επίθεση – κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν πολύ άσχημα στην αρνητική κριτική και αρχίζουν να φωνάζουν ή να γίνονται αγενείς) τότε τα σημάδια λένε πως έχετε να κάνετε με έναν άνθρωπο που μάλλον δεν βλέπει πολύ πιο πέρα από την σκιά του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γεωργιάδης θυμήθηκε τον ρόλο του ως υπουργού Υγείας
Ο 'Α. Γεωργιάδης για το Κέντρο Υγείας Τήνου
Γιαούρτι vs. κεφίρ: Ποιο να επιλέξω