Ο φόβος για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας αυξάνεται σταθερά, προειδοποιεί η οργάνωση βοήθειας για το Alzheimer "MAS" σε πρόσφατη έρευνα.

Οι Αυστριακοί φοβούνται περισσότερο τον καρκίνο (39%), το εγκεφαλικό επεισόδιο (14%) και την καρδιακή προσβολή (10%). Το Αλτσχάιμερ ακολουθεί στην τέταρτη θέση με 9%, από την τρίτη θέση στην ίδια έρευνα πριν από δύο χρόνια και τη δεύτερη θέση πίσω από τον καρκίνο πριν από έξι χρόνια.

Με ποσοστό 43%, ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα περίμενε στο πρώτο σημάδι προβλημάτων μνήμης αντί να συμβουλευτεί γιατρό.

Στις προηγούμενες έρευνες το 2018 και το 2024, το ποσοστό ήταν 44% και τα δύο έτη.

Η άνοια αποτελεί συχνά ακόμη θέμα ταμπού και οι πάσχοντες προσπαθούν να αποκρύψουν τα συμπτώματα ή τα πρώτα σημάδια της για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Ωστόσο, η αποσιώπηση της νόσου είναι η λάθος προσέγγιση, δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η MAS - Alzheimerhilfe.

"Ακόμη και αν η άνοια δεν είναι (ακόμη) θεραπεύσιμη, η έγκαιρη ιατρική διάγνωση και θεραπεία, καθώς και τα ψυχοκοινωνικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση ενός βιώσιμου τρόπου αντιμετώπισης της άνοιας και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου", δήλωσε ο Gerald Kienesberger, διευθύνων σύμβουλος της MAS "Υπάρχει μια καλή ζωή με την άνοια", τόνισε.

Η συντριπτική πλειονότητα των 1.008 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα της Spectra Market Research, η οποία είναι αντιπροσωπευτική του αυστριακού πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω, εξακολουθεί να επιθυμεί να ενημερωθεί ανοιχτά/ειλικρινά για τη διάγνωσή του από τον γιατρό του (87%).

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρώτο σημείο επαφής για ενδείξεις προβλημάτων μνήμης εξακολουθεί να είναι ο οικογενειακός γιατρός (68%). Ακολουθεί ο νευρολόγος με 25%, ένα νευρολογικό εξωτερικό ιατρείο με 8% και ένα εξωτερικό ιατρείο μνήμης ή μια υπηρεσία συμβουλευτικής άνοιας με 7% το καθένα.

Ενώ το 23% εξακολουθούσε να αισθάνεται πολύ καλά ή καλά ενημερωμένο για τη νόσο Αλτσχάιμερ το 2022, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 15% το 2024.

Συνολικά, ο μέσος όρος ικανοποίησης από την προσφερόμενη ενημέρωση έχει μειωθεί ελαφρώς σε μια κλίμακα από το ένα (πολύ καλή) έως το πέντε.

Ωστόσο, η επιθυμία για ενημέρωση σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ μειώνεται επίσης. "Η γνώση για την άνοια δίνει στους ανθρώπους αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν", τόνισε ο Kienesberger.

"Το κύριο βάρος της φροντίδας και της νοσηλείας αναλαμβάνουν συχνά οι συγγενείς, κυρίως οι γυναίκες στην κοινωνία μας: ως σύζυγοι ή κόρες, νύφες ή αδελφές.

Αυτή η μεγάλη πρόκληση μπορεί να εκτείνεται για πολλά χρόνια", εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της MAS Alzheimerhilfe.

Η καταστολή της νόσου σημαίνει επίσης ότι η πλειονότητα των πασχόντων και των οικογενειών τους δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι επομένως σημαντική.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς βελτιώθηκε η ομιλία σε ασθενή με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Όμιλος Βιοϊατρική κοντά στους πυρόπληκτους της βορειανατολικής Αττικής και στους "μαχητές" της φωτιάς