Ο Βρετανικός Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) ενέκρινε το φάρμακο Leqembi για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το Leqembi είναι το πρώτο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ που εγκρίνεται για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει "αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου", ανέφερε ο οργανισμός.
Ωστόσο, το φάρμακο δεν θα διανέμεται μέσω του εθνικού συστήματος υγείας, NHS, καθώς η αρμόδια οικονομική ρυθμιστική αρχή θεωρεί ότι είναι πολύ ακριβό. Τα οφέλη της δραστικής ουσίας λεκανεμάμπη είναι "απλώς πολύ μικρά για να δικαιολογήσουν το σημαντικό κόστος για το NHS", εξήγησε το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NICE).
Η λεκανεμάμπη προορίζεται να βοηθήσει τους ασθενείς των οποίων η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι ακόμη πολύ προχωρημένη. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως κάθε δεκαπενθήμερο και στοχεύει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται β-αμυλοειδές, η οποία προκαλεί εναποθέσεις στον εγκέφαλο των πασχόντων από Αλτσχάιμερ. Αν και δεν μπορεί να θεραπεύσει τους πάσχοντες, μπορεί προφανώς να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας.
Το φάρμακο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ πέρυσι. Εκεί, το φάρμακο κοστίζει περίπου 26.000 δολάρια (23.389,71 ευρώ) ανά ασθενή ετησίως. Ωστόσο, ερευνητές και φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ επισημαίνουν ότι η λεκανεμάμπη είναι η πρώτη αναγνωρισμένη δραστική ουσία που καταπολεμά τη νόσο στα αρχικά της στάδια και δεν αντιμετωπίζει τα συμπτώματα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) απέρριψε την έγκριση της λεκανεμάμπης στα τέλη Ιουλίου. Αν και το φάρμακο είναι αποτελεσματικό, η "παρατηρούμενη επίδραση στην καθυστέρηση της νοητικής παρακμής δεν «ντισταθμίζει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών", ανέφερε ο Οργανισμός. Σύμφωνα με αυτόν, υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Η Βρετανική αρχή εξήγησε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας υφίσταται κυρίως σε άτομα με συγκεκριμένο γενετικό προφίλ.
Αυτό ισχύει για το 15% των διαγνώσεων. Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για αυτούς τους ασθενείς. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Περισσότεροι από ένας στους εννέα ανθρώπους άνω των 65 ετών αναπτύσσουν αυτή τη νόσο, η οποία στερεί από τους πάσχοντες τη μνήμη τους και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’