Ένας 67χρονος άνδρας έγινε ο πρώτος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο που δοκίμασε αυτό που οι γιατροί ελπίζουν ότι θα είναι μια επαναστατική νέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα: ένα εμβόλιο που λέει στο σώμα πώς να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία mRNA με ορισμένα εμβόλια Covid για να δώσει οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δοκιμή πρώιμου σταδίου στην οποία συμμετέχει ο Janusz Racz (φωτογραφία) θα ελέγξει ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής.

Περίπου 34 ερευνητικές τοποθεσίες σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένου του University College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χορηγήσουν το εμβόλιο σε 130 ασθενείς.

Η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα για καταστροφή και όχι τα υγιή και οι γιατροί ελπίζουν να έχει λιγότερες παρενέργειες.

Περιέχει πληροφορίες σχετικά με διάφορους δείκτες που βρίσκονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα για να "διδάξει" στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς τι να βρει και να καταπολεμήσει.

Το εμβόλιο BNT116, που παρασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, λένε οι ειδικοί.

Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ο οποίος είναι ο κλινικός επικεφαλής για το μέρος της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο πρόγραμμα του BBC Today:

"Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα εποχή θεραπείας με εμβόλια κατά του καρκίνου mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ας ελπίσουμε ότι σε συνδυασμό με την τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία - ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία - μπορούμε να προσφέρουμε μια επιπλέον ενίσχυση του ανοσοποιητικού".

Τι δηλώνει ο ασθενής

Ο κ. Racz, από το Λονδίνο, λέει ότι είναι ανοιχτός να δοκιμάσει νέα πράγματα.

"Ελπίζω ότι θα προσφέρει άμυνα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Αλλά, σκέφτηκα επίσης ότι η συμμετοχή μου σε αυτήν την έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους στο μέλλον και να βοηθήσει αυτή τη θεραπεία να γίνει ευρύτερα διαθέσιμη.

Ως επιστήμονας ο ίδιος, γνωρίζω ότι η επιστήμη μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν οι άνθρωποι συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε προγράμματα όπως αυτό".

Ο κ. Racz, ο οποίος εργάζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα μετά από κάποια αναπνευστικά προβλήματα που πίστευε ότι μπορεί να ήταν άσθμα.

Μια ιατρική εξέταση, για άσχετο θέμα, αποκάλυψε έναν όγκο στον δεξιό πνεύμονα.

Επανεμφάνιση της νόσου

Ο εθνικός διευθυντής του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) για τον καρκίνο, Dame Cally Palmer, δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί, όπως αυτός, θα μπορούσαν να είναι "επαναστατικοί" στον προστασία των ανθρώπων κατά του καρκίνου και να αποτραπεί η επανεμφάνιση της νόσου.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Cancer Research UK, Michelle Mitchell, δήλωσε:

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι μια άλλη δοκιμή εμβολίου κατά του καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας σε περισσότερους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες αιχμής. Η επιστήμη που μας βοήθησε να βγούμε από τα χειρότερα της πανδημίας Covid-19 συνεχίζει να υπόσχεται ως πιθανή επιλογή θεραπείας για τους ασθενείς"

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια το 2020. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο κοινός τύπος.

Συνήθως δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια, αλλά τα πράγματα για τα οποία πρέπει να δείτε έναν γιατρό περιλαμβάνουν:

  • Βήχας που δεν υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες.
  • Μακροχρόνιος βήχας που επιδεινώνεται.
  • Λοιμώξεις στο στήθος που επανέρχονται συνεχώς.
  • Βήχας με αίμα.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024