Με τις ευθύνες της ενήλικης ζωής, ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να είναι ένα σπάνιο αγαθό. Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται: "Μόλις έχω χρόνο να μαγειρέψω δείπνο. Πώς μπορώ να βρω χρόνο για να γυμνάζομαι τακτικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας";

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια. Μπορεί, όμως, να φαίνονται απρόσιτα, λόγω των πιέσεων της εργασίας και της ζωής.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging προσφέρει μερικά καλά νέα για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να εντάξουν την τακτική άσκηση στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι "πολεμιστές του Σαββατοκύριακου" - αυτοί που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της άσκησής τους το Σαββατοκύριακο - μπορεί να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία με εκείνους που ασκούνται τακτικά όλη την εβδομάδα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 75.000 άτομα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή είναι μια μεγάλη μελέτη κοόρτης που παρακολουθεί την υγεία περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότεροι από 100.000 από αυτούς φορούσαν φορετές συσκευές δραστηριότητας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη ήταν τα 62 έτη.

Οι συμμετέχοντες παρείχαν δεδομένα από φορητές συσκευές που φοριούνται στον καρπό για να παρακολουθούν τα μοτίβα της φυσικής τους δραστηριότητας σε διάστημα επτά ημερών. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • Ανενεργοί: άτομα που δεν πληρούσαν τα προτεινόμενα 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
  • Τακτικά ενεργοί: εκείνοι που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές με δραστηριότητα που κατανέμεται όλη την εβδομάδα.
  • "Πολεμιστές του Σαββατοκύριακου": άτομα που πληρούν τις οδηγίες συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 50% της δραστηριότητάς τους σε μία έως δύο ημέρες (αυτό δεν ήταν απαραίτητα Σάββατο και Κυριακή, αλλά οποιαδήποτε μία ή δύο ημέρες της εβδομάδας).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για μια διάμεση περίοδο 8,4 ετών. Χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία, δεδομένα νοσηλείας και αρχεία θανάτου για να παρακολουθήσουν την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων (άνοια, εγκεφαλικό και νόσο του Πάρκινσον), καθώς και ψυχολογικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους).

Αξιολόγησαν πολλούς βασικούς παράγοντες του τρόπου ζωής και της υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα. Αυτοί οι παράγοντες περιελάμβαναν την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση του καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ, τη διατροφή και το ιστορικό καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και ο καρκίνος.

Μεγάλη ανταμοιβή

Μεταξύ των περίπου 75.500 συμμετεχόντων, περίπου 24.300 ταξινομήθηκαν ως ανενεργοί, 21.200 ως τακτικά ενεργοί και 30.000 ως πολεμιστές του Σαββατοκύριακου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με τους ανενεργούς ενήλικες, οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, 21% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 45% χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον.

Ο κίνδυνος τους ήταν 40% και 37% χαμηλότερος για κατάθλιψη και άγχος αντίστοιχα σε σύγκριση με την ανενεργή ομάδα. Όλα αυτά τα στοιχεία στην ομάδα πολεμιστών του Σαββατοκύριακου ήταν συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα για όσους ήταν τακτικά ενεργοί.

Οι προστατευτικές συσχετίσεις κατά της κατάθλιψης και του άγχους ήταν σταθερές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τόσο κάτω όσο και άνω των 65 ετών.

Ωστόσο, ο μειωμένος κίνδυνος για άνοια, εγκεφαλικό και νόσο του Πάρκινσον ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε άτομα άνω των 65 ετών. Αυτό το εύρημα αντικατοπτρίζει τα σημαντικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για τους ηλικιωμένους ενήλικες, οι οποίοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από αυτές τις καταστάσεις.

Πηγές:
Medical Express

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Πολάκης κατά Λινού: Στήσατε μηχανή για διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος
Αποπομπή Γεωργιάδη ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης