Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι θα χρειαστεί 135 εκατομμύρια δολάρια τους επόμενους έξι μήνες για την καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων.

Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος των δύο εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, σύμφωνα με έγγραφο προγραμματισμού του Οργανισμού του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Τα χρήματα θα επενδυθούν, μεταξύ άλλων, σε διαγνωστικές εξετάσεις και την έρευνα. Επιπλέον, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο και για τη συμμετοχή των κοινοτήτων στην καταπολέμηση της Mpox, εξήγησε ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ είχε κηρύξει πρόσφατα το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού λόγω των κρουσμάτων Mpox στην Αφρική και μιας νέας, δυνητικά πιο επικίνδυνης παραλλαγής. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 18.000 ύποπτα κρούσματα με 575 θανάτους έχουν ήδη καταγραφεί φέτος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερες από 200 επιβεβαιωμένες μολύνσεις με τη νέα παραλλαγή 1b στο Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Κρούσματα 1b έχουν ήδη καταγραφεί σε άτομα στη Σουηδία και την Ταϊλάνδη που είχαν ταξιδέψει προηγουμένως στην Αφρική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει θανατηφόρους καρκίνους του εγκεφάλου σε μόλις μία ώρα
Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων στην Ελλάδα
Νέο θεραπευτικό μονοπάτι για τη θεραπεία της μεταβολικής ηπατικής νόσου