Ενώ πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, πιθανότατα έχετε ακούσει λιγότερα για τον διαβήτη τύπου 1,5.

Γνωστός και ως "λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης" σε ενηλίκους, ο διαβήτης τύπου 1,5 έχει χαρακτηριστικά και του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Περισσότεροι άνθρωποι αντιλήφθηκαν αυτήν την πάθηση, αφού ο Lance Bass, γνωστός για τον ρόλο του στο εμβληματικό αμερικανικό ποπ συγκρότημα NSYNC, αποκάλυψε πρόσφατα ότι πάσχει από αυτή.

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1,5 και πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ομάδα καταστάσεων που προκύπτουν όταν τα επίπεδα γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μας είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότεροι από δέκα τύποι διαβήτη, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι ο τύπος 1 και ο τύπος 2.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί σε πολύ μικρή ή καθόλου παραγωγή ινσουλίνης.

Η ινσουλίνη είναι σημαντική για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρά μας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται φάρμακα ινσουλίνης καθημερινά. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ή νεαρούς ενήλικες.

Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι μια αυτοάνοση κατάσταση. Μάλλον, συμβαίνει όταν τα κύτταρα του σώματος γίνονται ανθεκτικά στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου και το πάγκρεας δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ξεπεράσει αυτή την αντίσταση. Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 εξακολουθούν να παράγουν κάποια ποσότητα ινσουλίνης.

Ο τύπος 2 είναι πιο κοινός στους ενήλικες, αλλά εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε παιδιά και νέους. Η διαχείριση μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές συμπεριφοράς όπως διατροφή και σωματική δραστηριότητα, καθώς και από του στόματος φάρμακα και ινσουλινοθεραπεία.

Σύγκριση διαβήτη τύπου 1,5 με τους τύπους 1 και 2

Όπως ο διαβήτης τύπου 1, ο τύπος 1,5 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Αλλά, τα άτομα με τύπο 1.5 συχνά δεν χρειάζονται ινσουλίνη αμέσως επειδή η κατάστασή τους εξελίσσεται πιο αργά. Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 1,5 θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ινσουλίνη εντός πέντε ετών από τη διάγνωση, ενώ τα άτομα με τύπου 1 συνήθως την απαιτούν από τη διάγνωση.

Ο διαβήτης τύπου 1,5 συνήθως διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 30 ετών, πιθανότατα λόγω της αργής εξέλιξης της πάθησης. Αυτή είναι μεγαλύτερη από την τυπική ηλικία για τον διαβήτη τύπου 1, αλλά μικρότερη από τη συνήθη ηλικία διάγνωσης για τον τύπο 2.

Μοιράζεται γενετικούς και αυτοάνοσους παράγοντες κινδύνου με τον διαβήτη τύπου 1, όπως συγκεκριμένες παραλλαγές γονιδίων. Ωστόσο, τα στοιχεία έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να επηρεάζεται από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια, που σχετίζονται συχνότερα με τον διαβήτη τύπου 2.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1,5 ποικίλλουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Αλλά γενικά, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αυξημένη δίψα.
  • Συχνουρία.
  • Κούραση.
  • Θολή όραση.
  • Ακούσια απώλεια βάρους.

Τυπικά, ο διαβήτης τύπου 1,5 αντιμετωπίζεται αρχικά με από του στόματος φάρμακα για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά όρια. Ανάλογα με τον έλεγχο της γλυκόζης τους και τη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιούν, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1,5 μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν τα μέσα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται πέρα ​​από το φυσιολογικό εύρος, ακόμη και με από του στόματος φάρμακα, η θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε ινσουλίνη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν παγκοσμίως αποδεκτές στρατηγικές διαχείρισης ή θεραπείας για τον διαβήτη τύπου 1,5.

Ο Lance Bass είπε ότι αρχικά είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, αλλά αργότερα έμαθε ότι έχει πράγματι διαβήτη τύπου 1,5. Αυτό δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο διαβήτης τύπου 1,5 διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως διαβήτης τύπου 2 στο 5% - 10% των περιπτώσεων.

Υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για αυτό. Πρώτον, η ακριβής διάγνωση του διαβήτη τύπου 1,5 και η διάκρισή του από άλλους τύπους διαβήτη, απαιτεί ειδικές εξετάσεις αντισωμάτων (ένας τύπος εξέτασης αίματος) για την ανίχνευση αυτοάνοσων δεικτών. Όλοι οι επαγγελματίες Υγείας δεν παραγγέλνουν απαραίτητα αυτές τις εξετάσεις τακτικά, είτε λόγω ανησυχιών σχετικά με το κόστος είτε επειδή μπορεί να μην τις λαμβάνουν υπόψη.

Δεύτερον, ο διαβήτης τύπου 1,5 απαντάται συνήθως σε ενήλικες, επομένως οι γιατροί μπορεί να υποθέσουν εσφαλμένα ότι ένα άτομο έχει αναπτύξει διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι πιο κοινός σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (ενώ ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως επηρεάζει παιδιά και νεαρούς ενήλικες).

Τρίτον, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1,5 συχνά παράγουν αρχικά αρκετή ινσουλίνη στο σώμα για να διαχειριστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή με ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να κάνει την κατάστασή τους να μοιάζει με διαβήτη τύπου 2, όπου οι άνθρωποι παράγουν επίσης λίγη ινσουλίνη.

Τέλος, επειδή ο διαβήτης τύπου 1,5 έχει συμπτώματα παρόμοια με τον διαβήτη τύπου 2, μπορεί αρχικά να αντιμετωπιστεί ως τύπου 2.

Πηγές:
Science Alert

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορεί η φωνή να αποκαλύψει εάν έχετε διαβήτη τύπου 2;
'Ερευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη Novartis
Νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη με σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα