Ο Δανιήλ Τσιρέλης ήταν μαθητής της Γ Λυκείου το 2018, όταν παρακολούθησε μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Λάρισα, στην οποία καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μοιράζονταν τις εμπειρίες τους από την πρώτη ιατρική - ανθρωπιστική αποστολή στην Κένυα. Σε αυτήν συμμετείχαν και δύο μεγαλύτεροι φίλοι του, φοιτητές Ιατρικής τότε. Όταν αποχώρησε από την εκδήλωση ήταν πλέον βέβαιος για τις σπουδές και το επάγγελμα - λειτούργημα που θα ακολουθούσε. Έξι χρόνια μετά, είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής και συμμετείχε ο ίδιος στην φετινή, 4η αποστολή στην Κένυα.

Μιλώντας στο iatronet.gr, περιγράφει την εμπειρία και μιλά για τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της ιατρικής, η οποία βρίσκει τη δικαίωσή της όταν ασκείται σε μια περιοχή με τόσο αυξημένες ελλείψεις και ανάγκες.

Πώς αποφάσισα να γίνω γιατρός

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, σε εκείνη την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, λέει πως ήταν αυτή που του διέλυσε κάθε αντίσταση ή επιφύλαξη για το επαγγελματικό του μέλλον. "Είχα στο μυαλό μου την ιατρική, αλλά είχα κάποιες αμφιβολίες. Εκείνη η εκδήλωση με βοήθησε να τις διαλευκάνω και να καταλήξω οριστικά", λέει και προσθέτει: "Με είχαν εντυπωσιάσει οι εικόνες που προβλήθηκαν, οι οποίες έδειχναν τις τεράστιες αντιθέσεις, με τους ουρανοξύστες στο κέντρο του Ναϊρόμπι και την απόλυτη φτώχεια στα περίχωρα, στα προάστια και στα χωριά. Εκεί όπου και η πιο απλή ιατρική πράξη είναι τόσο σημαντική και έχει τόσο άμεσο αντίκτυπο στον κόσμο".

Διανύοντας εδώ και λίγες μέρες το 6ο έτος της Ιατρικής, δηλώνει δικαιωμένος για την επιλογή του, ενώ σκοπεύει να συμμετάσχει και σε άλλες αποστολές σε χώρες στου τρίτου κόσμου, σαν κι αυτή που οργανώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Κένυα. "Ό,τι και να λέμε, όσες φωτογραφίες και βίντεο κι αν δει κανείς, δεν μπορεί να αντιληφθεί αν δεν πάει αυτοπροσώπως να δει τις συνθήκες. Τότε θα καταλάβει πόσο μπορεί να κερδίσει από αυτή την εμπειρία, πόσο η ιατρική μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις σε προβλήματα και να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων", αναφέρει.

Η αποστολή

Η 4η αποστολή της Ομάδας Εξωτερικής Αποστολής Φοιτητών/τριών Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματθαίο Σπελέτα, αποτελούνταν από 16 άτομα, μεταξύ των οποίων μια γιατρός ΩΡΛ, δύο ειδικευόμενες Παιδιατρικής, 9 φοιτητές των τελευταίων ετών και 3 μόλις αποφοιτήσαντες.

Η αναχώρηση έγινε μετ΄ εμποδίων, στις 19 Ιουλίου, λόγω του παγκόσμιου τεχνικού προβλήματος εταιρείας πληροφορικής, που καθήλωσε εκατοντάδες αεροπλάνα σε όλο τον κόσμο. Χάθηκε η ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη για Ναϊρόμπι και το πρόγραμμα της δράσης περιορίστηκε κατά μια μέρα.

Από τις 21 Ιουλίου και για 7 μέρες η ομάδα εξέτασε περισσότερους από 2.000 ασθενείς, σε 6 χωριά, μεταξύ των οποίων 2 χωριά Μασάι, καθώς και σε προάστιο του Ναϊρόμπι, όπου φιλοξενήθηκε από την Ορθόδοξη Μητρόπολη Κένυας.

"Στα χωριά όπου θα πηγαίναμε είχαν βγει από πριν ανακοινώσεις για Free Medical Camp από γιατρούς που θα έφταναν από το εξωτερικό. Η εξέταση ξεκινούσε στις 10 το πρωί, αλλά ο κόσμος μαζευόταν εκεί από τα ξημερώματα", θυμάται ο φοιτητής. Η ομάδα χωρίζονταν σε δύο γκρουπ για την εξέταση παιδιατρικών και ενήλικων ασθενών, αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα, με τη βοήθεια ντόπιων στη μετάφραση, όπου χρειαζόταν.

Μεγάλη πίεση 22

Με την χώρα της Ανατολικής Αφρικής να διανύει περίοδο χειμώνα, τα κυριότερα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν οι ασθενείς ήταν εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης, υπήρξαν χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα, λόγω βαριάς εργασίας, γαστρεντερίτιδες, πεπτικά έλκη και πολλά δερματικά.

Ένα εντυπωσιακό εύρημα, που είχαν συναντήσει και τα μέλη προηγούμενων αποστολών ήταν η υπέρταση, που αφορούσε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών και μάλιστα σε τιμές εξωπραγματικές για τα δεδομένα του δυτικού κόσμου. "Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 40 είχαν υπέρταση, είδαμε μέχρι και 22 συστολική (μεγάλη) πίεση", λέει ο κ. Τσιρέλης και συμπληρώνει: "Οι άνθρωποι έμεναν άφωνοι όταν τους λέγαμε πως έχουν πίεση, ενώ περισσότερο εντυπωσιακό είναι πως δεν γνώριζαν βασικές αρχές πρόληψης. Δεν ήξεραν για παράδειγμα ότι το πολύ αλάτι ανεβάζει την πίεση".

Τα μέλη της αποστολής έδιναν αγωγή για μείωση της πίεσης, αλλά γνωρίζοντας πως τα οφέλη της θα ήταν προσωρινά, προσπαθούσαν να δώσουν οδηγίες προληπτικής ιατρικής, τόσο αναφορικά με την πίεση όσο και με άλλα προβλήματα υγείας.

Μεταξύ των ασθενών που προσήλθαν για εξέταση ήταν και ένας άνδρας που είχε εξεταστεί και στην 3η αποστολή, τον περασμένο Οκτώβριο, με έναν πολύ δύσκολο δερματικό καρκίνο στο κεφάλι, ενώ εμφανίστηκαν και ασθενείς με κινητική αναπηρία. "Είδαμε δύο τρεις ανθρώπους παράλυτους, που είχαν την ελπίδα πως οι Ευρωπαίοι γιατροί ίσως θα έφερναν κάτι καινούργιο που θα μπορούσε να τους θεραπεύσει. Ήταν λίγο στενάχωρο για μας, να τους λέμε πως οι επιλογές είναι περιορισμένες", σημειώνει ο φοιτητής.

Ο ίδιος, όπως και το σύνολο της ομάδας, εντυπωσιάστηκε με την καλή διάθεση, την αισιοδοξία και την αγάπη με την οποία τους υποδέχτηκαν οι ντόπιοι πληθυσμοί. "Βλέπουν πως κάποιοι ζουν σε καλύτερες συνθήκες, αλλά δεν τους πειράζει, δε νιώθουν ότι κάτι τους λείπει. Ειδικά στα χωριά της φυλής Μασάι εισπράξαμε μια πολύ θετική αύρα. Εμείς παραπονιόμαστε για μικροελλείψεις ενώ εκείνοι είναι χαρούμενοι με ελάχιστα", παρατηρεί.

Η δράση προσέλκυσε το ενδιαφέρον τριών τηλεοπτικών καναλιών της Κένυας, που προέβαλαν το έργο της ελληνικής αποστολής, η οποία έγινε δεκτή και από την ελληνικής καταγωγής βουλευτή, υπεύθυνη για τις γυναίκες στη Βουλή της χώρας, Esther Passaris. Η ομάδα ευχαριστεί την πρόξενο της Κένυας στην Ελλάδα, κ. Βίκυ Πανταζοπούλου, που βοήθησε σημαντικά, ειδικά για τη μεταφορά φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και τον μητροπολίτη Κένυας, κ. Μακάριο, για τη φιλοξενία και την συνολική βοήθεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε