Γονείς και εκπαιδευτικοί εστιάζουν συχνά στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών - τις δεξιότητές τους στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων - για να ενισχύσουμε τις ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Τι γίνεται, όμως, αν υπάρχει ένα άλλο σύνολο δεξιοτήτων που είναι εξίσου κρίσιμες για την επιτυχία στο σχολείο; Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι μη γνωστικές δεξιότητες, όπως τα κίνητρα, η αυτορρύθμιση και η επιμονή, διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ακαδημαϊκή επίδοση, καθώς οι μαθητές προχωρούν μέσω της εκπαίδευσής τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour, παρακολούθησε πάνω από 10.000 παιδιά στην Αγγλία και την Ουαλία από 7 έως 16 ετών. Διαπίστωσε ότι, ενώ οι γνωστικές ικανότητες παραμένουν σημαντικές, οι μη γνωστικές δεξιότητες γίνονται προοδευτικά πιο επιδράσεις στην πρόβλεψη των ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Μέχρι το τέλος του γυμνασίου, αυτά τα μη γνωστικά χαρακτηριστικά ήταν εξίσου σημαντικά με τις γνωστικές δεξιότητες στον καθορισμό της ακαδημαϊκής επιτυχίας.

Τι είναι οι μη γνωστικές δεξιότητες

Περιλαμβάνουν μια σειρά από ικανότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με τη νοημοσύνη ή τη γνώση του θέματος. Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία όπως ο αυτοέλεγχος, η περιέργεια, η ευαισθησία, οι κοινωνικές δεξιότητες και η νοοτροπία ανάπτυξης. Ενώ οι γνωστικές δεξιότητες σας βοηθούν να λύσετε ένα μαθηματικό πρόβλημα, οι μη γνωστικές δεξιότητες σας βοηθούν να επιμείνετε όταν το πρόβλημα είναι δύσκολο.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια ποικιλία μεθόδων για τη μέτρηση των μη γνωστικών δεξιοτήτων σε όλη την παιδική και εφηβική ηλικία. Στην ηλικία των 9 ετών, για παράδειγμα, τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα του παιδιού, τις στάσεις απέναντι στη μάθηση και την ικανοποίηση στην τάξη. Μέχρι την ηλικία των 16, οι μαθητές ολοκλήρωσαν πιο εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις σχετικά με χαρακτηριστικά όπως η ακαδημαϊκή φιλοδοξία, η ευαισθησία και η περιέργεια.

Για να αξιολογήσουν τις γνωστικές δεξιότητες, οι ερευνητές χορήγησαν τεστ λεκτικών και μη λεκτικών ικανοτήτων σε κάθε ηλικία. Το ακαδημαϊκό επίτευγμα μετρήθηκε μέσω εκθέσεων δασκάλων σε προηγούμενα χρόνια και τυποποιημένων βαθμολογιών δοκιμασιών στην ηλικία των 16 ετών.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης ήταν ότι οι γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις μη γνωστικές δεξιότητες έγιναν όλο και πιο προγνωστικοί για τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας καθώς τα παιδιά προχωρούν στο σχολείο. Όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για χαρακτηριστικά, όπως το κίνητρο και ο αυτοέλεγχος, πιθανότατα δημιουργούν θετικούς βρόχους ανατροφοδότησης - καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια, που οδηγεί σε καλύτερη απόδοση, που αυξάνει περαιτέρω την αυτοπεποίθηση και τα κίνητρά τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοι οι συνδυασμοί έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα ακαδημαϊκά αποτελέσματα.

Η μελέτη εξέτασε, επίσης, το πώς η κοινωνικοοικονομική κατάσταση αλληλεπιδρά με τις γνωστικές και μη γνωστικές δεξιότητες για να επηρεάσει το επίτευγμα.

Η υψηλότερη κοινωνικοοικονομική θέση συσχετίστηκε με υψηλότερες δεξιότητες και με υψηλότερα επιτεύγματα συνολικά και δεν άλλαξε τη σχέση μεταξύ δεξιοτήτων και επιτευγμάτων. Με άλλα λόγια, οι μη γνωστικές δεξιότητες ήταν εξίσου σημαντικές για την ακαδημαϊκή επιτυχία, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο του μαθητή.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων στην Ελλάδα
Νέο θεραπευτικό μονοπάτι για τη θεραπεία της μεταβολικής ηπατικής νόσου
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στη Λήμνο