Eξάντληση, μοναξιά και σωματικά παράπονα είναι ευρέως διαδεδομένα μεταξύ των παιδιών στη Γερμανία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία και τους αριθμούς, τα προγράμματα αποκατάστασης για τα παιδιά και τους εφήβους έχουν μεγάλη σημασία.

Η εξάντληση, η μοναξιά και τα σωματικά παράπονα είναι ευρέως διαδεδομένα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στη Γερμανία.

Αυτό θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την ψυχική υγεία των κοριτσιών και των αγοριών.

Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και των εφήβων αναφέρει αυξημένη μοναξιά. Περίπου το 8% όλων των εφήβων ηλικίας 9 έως 17 ετών και ένας στους πέντε με χαμηλή κοινωνική θέση (19%) αισθάνεται συχνά μοναξιά.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη ερευνηθεί για το σχολικό έτος 2022/2023.

Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και των νέων αναφέρουν αυξημένα επίπεδα μοναξιάς. Ακόμη περισσότερα από τα μισά παιδιά και νέοι (55%) αισθάνονταν εξαντλημένα μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα.

Τα κορίτσια επηρεάζονται συχνότερα (62%) από ό,τι τα αγόρια (48%).

Τα παιδιά και οι νέοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαντλούνται συχνότερα (67%) από ό,τι τα παιδιά και οι νέοι με υψηλή κοινωνική θέση (53%).

Ένας στους επτά εφήβους αντιμετώπισε συναισθηματικά προβλήματα κατά το σχολικό έτος 2023/2024. Τα κορίτσια πλήττονται και εδώ περισσότερο: Ένα στα πέντε κορίτσια αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα, αλλά μόνο ένα στα 20 αγόρια.

Η έρευνα  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άγχος που σχετίζεται με την κρίση δεν είναι επίσης ασυνήθιστο στους εφήβους.

Κατά το σχολικό έτος 2023/2024, τα τρία τέταρτα των παιδιών και των νέων δήλωσαν ότι ένιωθαν άγχος που προκλήθηκε από τις τρέχουσες κρίσεις.

Ένα ποσοστό 6% ανέφερε μάλιστα ότι φοβούνται συχνά. Όσον αφορά την ομάδα των παιδιών και των νέων που αντιδρούν συχνά στις τρέχουσες κρίσεις με άγχος, διαπιστώνεται ότι τα κορίτσια και τα παιδιά και οι νέοι από κοινωνικά μειονεκτούσες οικογένειες επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια