Από τηγάνια μέχρι φορμάκια και κατσαρόλες για μάφιν, μπορεί να έχετε αντικολλητικές επιφάνειες σχεδόν σε οποιοδήποτε είδος μαγειρικού σκεύους. Ωστόσο, ξέρατε ότι η αντικολλητική επίστρωση μπορεί να αρρωστήσει μερικούς ανθρώπους;

Το 2023, αναφέρθηκαν 267 αναφορές ύποπτου πυρετού από πολυμερή καπνό ή "γρίπη από τεφλόν" στα Κέντρα Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ, τριπλάσιος αριθμός από τον ετήσιο αριθμό των προηγούμενων ετών. Το 2019 είχαν αναφερθεί 79 κρούσματα. Παρόμοια κρούσματα έχουν αναφερθεί από το 2011 και αυξάνονται σε συχνότητα.

Οι 267 περιπτώσεις δεν επιβεβαιώθηκαν όλες και δεν ανέφεραν συμπτώματα όλοι οι ασθενείς. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν εκτεθεί σε χημικές ουσίες κατά την εργασία.

Η διαταραχή ονομάζεται πυρετός αναθυμιάσεων πολυμερούς, καθώς τα πολυμερή που συνθέτουν τις αντικολλητικές επικαλύψεις προέρχονται συνήθως από πολυτετραφθοραιθυλένιο (PTFE), το οποίο εμποδίζει τα τρόφιμα να κολλήσουν σε ένα τηγάνι.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, αυτό το υλικό μπορεί να διασπαστεί σε μικροσκοπικά σωματίδια σε κανονικές θερμοκρασίες μαγειρέματος, απελευθερώνοντας τοξικά αέρια και χημικές ουσίες.

Η γρίπη από τεφλόν προκαλείται από την εισπνοή των αναθυμιάσεων από τα προϊόντα που καίγονται, συμπεριλαμβανομένου του PTFE. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγος, δυσάρεστη γεύση, δίψα, βήχα, ναυτία, αδυναμία, μυϊκούς πόνους και κράμπες και μπορεί να διαρκέσουν από μία έως δύο εβδομάδες.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τον πυρετό των καπνών πολυμερών;

  • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξάτμισης, ανοίξτε τα παράθυρα ή χρησιμοποιήστε συσκευές καθαρισμού αέρα εξοπλισμένους με φίλτρα για τη μείωση της ρύπανσης του εσωτερικού αέρα και τη διευκόλυνση της απομάκρυνσης των ατμοσφαιρικών ρύπων. Αποφύγετε τη χρήση λειαντικών μεθόδων καθαρισμού που παράγουν αιωρούμενα σωματίδια.
  • Επιλέξτε υλικά χαμηλών εκπομπών και προϊόντα με μειωμένη περιεκτικότητα σε μέταλλα όταν είναι δυνατόν. Επιλέξτε καθαριστικά με βάση το νερό ή χαμηλής περιεκτικότητας σε πτητικές οργανικές ενώσεις (πτητική οργανική ένωση) καθαριστικά και επιστρώσεις για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε τοξικές ουσίες. Επιλέξτε φιλικές προς το περιβάλλον και χαμηλών εκπομπών επιλογές για καταναλωτικά αγαθά όποτε είναι εφικτό.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει εκτεθεί σε αναθυμιάσεις μετάλλων ή αναθυμιάσεις πολυμερών και εμφανίζετε συμπτώματα, ακολουθήστα τα εξής βήματα:

  • Απομακρυνθείτε από την πηγή που προκαλεί τις αναθυμιάσεις.
  • Πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Δημ.Κ.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"
Ερευνητές ανέπτυξαν για πρώτη φορά εργαστηριακά βλαστοκύτταρα αίματος
Το Ιδρυμα Τεχνολογιας και Έρευνας στην 88η ΔΕΘ