Μια ταχεία εξέταση τροπονίνης σε συνδυασμό με έναν αλγόριθμο της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποκλείσει μια καρδιακή προσβολή ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από ό,τι είναι δυνατόν με τις προηγουμένως συνιστώμενες διαγνωστικές μεθόδους.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στο περιοδικό "The Lancet Digital Health" και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ESC 2024 στο Λονδίνο.

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής προσβολής και η πιο κοινή αιτία εισαγωγής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων παγκοσμίως.

Ωστόσο, μόλις το 5-25% των ασθενών αυτών έχουν πράγματι οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου απαιτεί άμεση θεραπεία.

Για τον αποκλεισμό ενός οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, μετράται η εξαιρετικά ευαίσθητη τιμή της τροπονίνης Τ (hsTnT). Οι εργαστηριακές εξετάσεις τροπονίνης - όπως συνιστώνται από τις κατευθυντήριες γραμμές - διαρκούν έως και 60 λεπτά και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ατομικές πληροφορίες του ασθενούς, όπως η ηλικία και το φύλο.

Εξέταση σε περισσότερους από 2.500 ασθενείς με υποψία εμφράγματος του μυοκαρδίου

Ωστόσο, υπάρχουν και ταχείες εξετάσεις τροπονίνης. Αυτές οι εξετάσεις σε σημείο φροντίδας (POC) επιτρέπουν τη μέτρηση της τιμής της τροπονίνης μέσα σε περίπου 8 λεπτά.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Betül Toprak από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Καρδιολογικού και Αγγειακού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Hamburg-Eppendorf μπόρεσαν να αποδείξουν ότι αυτές οι ταχείες εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ακριβή και αποτελεσματική διάγνωση του εμφράγματος - όταν συνδυάζονται με τον εξατομικευμένο αλγόριθμο ARTEMIS.

Ο εξατομικευμένος αλγόριθμος ARTEMIS (Artificial Intelligence in Suspected Myocardial Infarction Study), ο οποίος βασίζεται στη μηχανική μάθηση, αναπτύχθηκε για την πρόβλεψη του ατομικού κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Για να τον δοκιμάσουν, η Toprak και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2 ομάδες ασθενών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Οι 2.560 ασθενείς είχαν εισαχθεί σε τμήμα επειγόντων περιστατικών με υποψία εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τελικά μόνο σε 166 από αυτούς (6,5%) επιβεβαιώθηκε ότι είχαν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο συνδυασμός της ταχείας εξέτασης και του αλγορίθμου ARTEMIS απέκλεισε το έμφραγμα του μυοκαρδίου στο 35,1% των ασθενών με αρνητική προγνωστική αξία 99,96% και ευαισθησία 99,68%.

Για το έμφραγμα του μυοκαρδίου τύπου 1, και οι δύο τιμές έφτασαν το 100 %. Τα ποσοστά των αναπάντητων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου δείκτη (0,05 %) και των συμβάντων παρακολούθησης εντός 30 ημερών (0,07 %) ήταν χαμηλά.

Χρησιμοποιώντας τις διαγνωστικές διαδικασίες που συνιστά η κατευθυντήρια γραμμή της ESC, η καρδιακή προσβολή μπορούσε να αποκλειστεί στο 15,2% των ασθενών, σε σύγκριση με το 13,8% που χρησιμοποιούσε τη διαδικασία που συνιστά το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC).

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο αλγόριθμος μπορεί να αποκλείσει την καρδιακή προσβολή σε υπερδιπλάσιο αριθμό ασθενών ταχύτερα από ό,τι με τις διαγνωστικές διαδικασίες που συνιστώνται στις κατευθυντήριες γραμμές, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερά υψηλό επίπεδο βεβαιότητας σχεδόν 100%", υπογράμμισε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Betül Toprak, από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Καρδιολογικού και Αγγειακού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Hamburg-Eppendorf.

Ακόμη και μεταξύ των 806 ασθενών που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εντός 3 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ο αλγόριθμος ARTEMIS κατέστησε δυνατό να αποκλειστεί με αξιοπιστία η καρδιακή προσβολή σε 153 (19%).

Σε αυτούς τους "πρώιμους παρουσιαστές", μια δεύτερη μέτρηση τροπονίνης ήταν προηγουμένως υποχρεωτική μετά από μία ή δύο ώρες, σύμφωνα με τη σύσταση της κατευθυντήριας γραμμής.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο συνδυασμός αλγορίθμου και ταχείας εξέτασης θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων στο μέλλον.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής θα μπορούσαν να αναγνωρίζονται αξιόπιστα σε προκλινικούς, εξωτερικούς ή γεωγραφικά απομονωμένους χώρους περίθαλψης και δεν θα χρειαζόταν να παραπέμπονται σε μονάδα επειγόντων περιστατικών με θωρακικό πόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν τροφές που μας αποτοξινώνουν;
Άδ. Γεωργιάδης: Ξεπέρασαν τα 7.000 τα απογευματινά χειρουργεία στη χώρα
Το οικονομικό κίνητρο για προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές