Αντί να δοθούν κίνητρα για να παραμείνουν στο ΕΣΥ οι υπηρετούντες γιατροί, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους γιατρούς να παραιτηθούν και να ιδιωτεύσουν.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Δικτύου Υγειονομικών Νέας Αριστεράς, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

Η «διάγνωση» έχει γίνει εδώ και καιρό: η διάλυση του ΕΣΥ είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δώσει «ζωτικό χώρο» στην αγορά και στους επιχειρηματίες υγείας. Το σχέδιο αυτό έχει αναλάβει να ολοκληρώσει, με ιδιαίτερο ζήλο, ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, με τη  γνωστή απέχθεια προς το δημόσιο σύστημα και με «τεχνογνωσία» στα «λουκέτα» νοσοκομείων και δομών ΠΦΥ, αλλά και με «ένσημα» στην τοξικότητα και στην πολιτική χυδαιότητα.

Αντί να δρομολογηθεί μια σοβαρή δέσμη κινήτρων (μισθολογικών - εργασιακών - επιστημονικών ) για να παραμείνουν στο σύστημα οι υπηρετούντες γιατροί και να καλυφθούν οι θέσεις που προκηρύσσονται, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει κίνητρα στους γιατρούς να παραιτηθούν, να ιδιωτεύσουν και να καλύπτουν στη συνέχεια κάποιες εφημερίες με προκλητικά ανισότιμη αποζημίωση σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Επιπλέον, η δυνατότητα που δόθηκε στους γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές δεν ανέκοψε την «μεγάλη παραίτηση» των γιατρών και τις δραματικές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, ειδικά στις δομές της επαρχίας. Η «σύμπραξη» ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα επιταχύνει την λειτουργική κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Και φυσικά, αυτός που «την πληρώνει» είναι ο ασθενής. Γιατί υποβαθμίζεται επικίνδυνα η παρεχόμενη φροντίδα, αυξάνονται οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες και γίνεται δυσβάστακτo το κόστος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.  

Η σκληρή αλήθεια λοιπόν είναι ότι μπαίνουν «τίτλοι τέλους» στη δημόσια περίθαλψη  με υπογραφή Μητσοτάκη-Γεωργιάδη. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι ασθενείς, τα συνδικάτα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι μαζικοί φορείς;

H Νέα Αριστερά θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσει η κοινωνία. Η μόνη λύση είναι ο «ανένδοτος αγώνας» για την υπεράσπιση και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, αυτής της μεγάλης κοινωνικής κατάκτησης της μεταπολίτευσης που σήμερα κατεδαφίζεται μεθοδικά. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί ν΄ αποτελέσει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα η γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και η σύγκλιση με την Ευρώπη στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την νέα «υγειονομική φτώχεια» και την αναξιοπρέπεια. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια με αφορμή τη ΔΕΘ  είναι η αρχή.

Η ελπίδα είναι στους αγώνες!  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνδυασμός έγκαιρης εξέτασης και τεχνητής νοημοσύνης αποκλείει την καρδιακή προσβολή
Άδ. Γεωργιάδης: Ξεπέρασαν τα 7.000 τα απογευματινά χειρουργεία στη χώρα
Το οικονομικό κίνητρο για προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές