Τα βασικά στοιχεία για τη δια βίου φροντίδα υγείας μπορούν να γίνουν για τη σταθερή πορεία της υγείας μας.

Κύηση

Η κύηση είναι ένα όμορφο και συνάμα αγχωτικό στάδιο στη ζωή μια μητέρας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υγεία της μητέρας επηρεάζει άμεσα την υγεία του εμβρύου.

Υγεία Εμβρύου

Αρχικά, ο τρόπος ζωής και η διατροφή συντελούν στην υγεία πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γαλουχίας, βρεφικής και πρώιμης παιδικής ηλικίας. Έχουν αποδείξει ότι προκαλούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη μετέπειτα υγεία του παιδιού. Συμπεριλαμβανομένου, του κινδύνου κοινών μη μεταδοτικών ασθενειών όπως: παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις.

Υγεία Παιδιού- Εφήβου

Η επένδυση στην υγεία τις πρώτες 1.000 ημέρες του παιδιού αναγνωρίζεται ως υψηλή προτεραιότητα. Αλλά υπάρχει παραμέληση στις επόμενες 7.000 μέρες μέσης παιδικής ηλικίας και εφηβείας.

Χρειάζονται 21 χρόνια για ένα παιδί να εξελιχθεί σε ενήλικα. Σε όλη αυτή την περίοδο, υπάρχουν ευαίσθητες φάσεις που διαμορφώνουν την ανάπτυξη. Απαιτείται υποστήριξη, κατάλληλη για την ηλικία, ώστε ένα παιδί να επιτύχει την πλήρη δυναμική του ως ενήλικας.

Πώς η υγεία επιδρά στην ανάπτυξη του παιδιού;

Τουλάχιστον τρεις  φάσεις είναι κρίσιμες για την υγεία και την ανάπτυξη κατά τις πρώτες 7.000 ημέρες, καθεμία από τις οποίες απαιτεί μια απόκριση συγκεκριμένη για την ηλικία:

  • Μέση Παιδική Ανάπτυξη (ηλικίες 5-9)

Όπου οι μολύνσεις και η κακή διατροφή παραμένουν βασικοί περιορισμοί στην ανάπτυξη.

  • Ανάπτυξη Εφήβου (ηλικίες 10–14),

Όταν υπάρχει σημαντική αύξηση της μάζας σώματος και σημαντικές φυσιολογικές/συμπεριφορικές αλλαγές όπου αφορούν την εφηβεία.

  • Εφηβική Εδραίωση (ηλικίες 15-20 ετών)

Γίνεται περαιτέρω αναδιάρθρωση του εγκεφάλου, που συνδέουμε με την εξερεύνηση/πειραματισμό και την έναρξη συμπεριφορών. Όπου είναι καθοριστικά για όλη τη ζωή της υγείας.

Συνεπώς, η  παροχή μιας ισορροπημένης καθημερινότητας και υγειονομικής περίθαλψης είναι οι σημαντικότερες προτεραιότητες για έναν γονέα/κηδεμόνα.

Υγεία Ενηλίκων

Η υγεία ενός ενήλικου ατόμου καθορίζεται από την αλληλεπίδραση παραγόντων όπως: κληρονομικότητα, περιβάλλον, προσωπική συμπεριφορά και ιατρική περίθαλψη.

Έχει γίνει καθορισμός σε διάφορα επίπεδα προληπτικής φροντίδας:

  • Πρωτογενής πρόληψη

 Παρεμβάσεις που μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας νόσου.

  • Δευτερογενής πρόληψη

 Αφορά την απόφαση και τη διαχείριση περιπτώσεων ασυμπτωματικών θεραπεύσιμων ασθενειών.

  • Τριτογενής πρόληψη

Η θεραπεία συμπτωματικών ασθενειών με στόχο τον έλεγχο εξέλιξης της νόσου, πρόβλεψη και αποφυγή των επιπλοκών και μείωση της συναισθηματικής βλάβης. (5)

Υγεία Υπερηλίκων

Η μελέτη της επιτυχούς γήρανσης έχει λάβει μέρος εκτενώς στη γεροντολογία. Οι Rowe και Kahn (1987, 1997) όρισαν την επιτυχή γήρανση ως:

  • τη χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας και αναπηρίας που σχετίζουν με ασθένειες
  • υψηλή ικανότητα γνωστικής και σωματικής λειτουργίας
  • ενεργό ενασχόληση με τη ζωή

 Άλλοι ερευνητές στο πεδίο έκαναν επέκταση στη θεωρία της επιτυχημένης γήρανσης για να συμπεριλάβουν πρόσθετους παράγοντες όπως:

  • η προσαρμογή
  • τα κίνητρα
  • το συναίσθημα
  • οι εσωτερικοί και εξωτερικοί πόροι
  • το άγχος

Η υγεία είναι κάτι περισσότερο από μια κατάσταση ή ασθένεια. Περιλαμβάνει και τις ψυχοκοινωνικές συνιστώσες τονίζοντας τον ρόλο της στην υγεία του πληθυσμού των ηλικιωμένων.

Καταλήγοντας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία όσον αφορά τις έγκυρες διαγνώσεις και τη φροντίδα των ηλικιωμένων αλλά και την αυτοφροντίδα του εκάστοτε ανθρώπου όσον αφορά την ψυχή, το σώμα και το πνεύμα.

Πώς το bookadoc συνεισφέρει στην υγεία σας, για όλη σας τη ζωή;

Τι είναι το bookadoc;

Το bookadoc είναι μια πλατφόρμα υγειονομικής περίθαλψης που ξεχωρίζει για την ενσυναίσθηση προς τους ασθενείς. Η ομάδα του, με χρόνια εμπειρίας, συνεργάζεται με επαγγελματίες υγείας για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές επιλογές, συγκεντρώνοντας τους κατάλληλους ειδικούς σε μια εύχρηστη πλατφόρμα.

Πώς διαχειριζόμαστε τα ραντεβού σας;

  • Μειώνουμε τον χρόνο αναζήτησης: Προσφέρουμε εύκολη πλοήγηση με φίλτρα για να βρείτε τον σωστό γιατρό.
  • Μειώνουμε τον χρόνο διαχείρισης: Επικοινωνούμε με τον γιατρό για να εξυπηρετηθείτε στο ιδανικό χρονικό πλαίσιο.
  • Επιβεβαίωση ραντεβού: Σας ενημερώνουμε με όλες τις λεπτομέρειες για το ραντεβού σας.
  • Υπενθύμιση ραντεβού: Στέλνουμε υπενθυμίσεις μέσω SMS και email για να μην ξεχάσετε τις συναντήσεις σας.

Όραμα του bookadoc είναι να δίνει αξία στις στιγμές σας.                         

Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού, ώστε να μπορείτε να επικεντρώνεστε σε σημαντικά θέματα, όπως η υγεία σας και οι αγαπημένοι σας.

Μας αρέσει να σας φροντίζουμε!                                                                                 

Φροντίζουμε τις ανάγκες σας όσον αφορά τις επισκέψεις στους επαγγελματίες υγείας. Διαχειριζόμαστε το ραντεβού σας από την επιλογή σας, στον προγραμματισμό, την υπενθύμιση έως και την εκτέλεσή του.

Αναζητάμε διαρκώς το καλύτερο.

Η φιλοσοφία μας έχει ως βασικό άξονα την εξέλιξη, μέσω της φροντίδας Ανανεώνουμε τακτικά το περιεχόμενο της πλατφόρμας με άρθρα υγείας και ευεξίας από έγκυρες πηγές. Στόχος μας είναι η διαρκής εξέλιξη των υπηρεσιών μας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας.

Συνοψίζοντας, το bookadoc έχει έρθει για να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη, ποιοτικότερη και να σας δώσει την ευκαιρία για γεμάτες χαρά στιγμές χωρίς ανησυχίες.


Βιβλιογραφία:

  1. Koletzko B, Brands B, Grote V, Kirchberg FF, Prell C, Rzehak P, et al. Long-Term Health Impact of Early Nutrition: The Power of Programming. Annals of nutrition & metabolism. 2017;70:161–69. – PubMed
  2. Hanson MA, Bardsley A, De-Regil LM, Moore SE, Oken E, Poston L, et al. The International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) recommendations on adolescent, preconception, and maternal nutrition: “Think Nutrition First”. Int J Gynaecol Obstet. 2015;131(Suppl 4):S213–53. – PubMed
  3. Koletzko, B. et al. (2019) Nutrition during pregnancy, lactation and early childhood and its implications for maternal and long-term child health: The early nutrition project recommendationsKarger Publishers. Available at: https://www.karger.com/Article/Fulltext/496471 (Accessed: 16 April 2024).
  4. Bundy, D.A. et al. (2017) Child and adolescent health and development: Realizing neglected potentialLSHTM Research Online. Available at: Realizing neglected potentialLSHTM Research Online. Available at: https://researchonline.lshtm.ac.uk/id/eprint/4662918/ (Accessed: 17 April 2024).
  5. Clement, I. (2009) ‘Personal and mental health maintenance’, Basic Concepts of Community Health Nursing, pp. 119–119. doi:10.5005/jp/books/10073_9.[i][1]

Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Καμπανάκι'' από Μπιλ Γκέιτς για κρίση στην παιδική υγεία
Αιωνόβιοι πάνω από 95.000 Ιάπωνες, γυναίκες εννέα στους 10
Ερρίκος Ντυνάν: Η αξία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στην πρεμιέρα του  μοριοδοτούμενου εκπαιδευτικού προγράμματος