Σε ότι αφορά το αλκοόλ, δεν υπάρχουν μόνο διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην Ελβετία, αλλά και μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Από το 2007, οι κραιπάλες με αλκοόλ αυξάνονται μεταξύ των Ελβετών ανδρών και γυναικών.

Τέσσερα στα πέντε άτομα στην Ελβετία ηλικίας 15 ετών και άνω κατανάλωσαν αλκοόλ το 2022. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό εδώ και 30 χρόνια. Αντίθετα, το ποσοστό των ατόμων που καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ έχει μειωθεί κατά σχεδόν δύο τρίτα.

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται με την ηλικία: μεταξύ των 65χρονων και άνω, ένας στους τρεις άνδρες και μία στις επτά γυναίκες καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (BFS). Σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών ηλικίας 65 ετών και άνω καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ.

Η τακτική υπερβολική κατανάλωση και ιδίως η κραιπάλη χαρακτηρίζονται ως κίνδυνοι για την υγεία. Το 2022, το 4% του πληθυσμού είχε τάση για χρόνια κατανάλωση αλκοόλ υψηλού κινδύνου. Από το 1997, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί πιο έντονα μεταξύ των ανδρών απ' ό,τι μεταξύ των γυναικών.

Σύμφωνα με την BFS, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί από το 2007. Η αύξηση είναι εντονότερη μεταξύ των γυναικών (από 6% σε 11%) παρά μεταξύ των ανδρών (από 16% σε 19%).

Και εδώ, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων έχει μειωθεί. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει κυρίως τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, ιδίως τους νεαρούς άνδρες ηλικίας 15 έως 24 ετών: Σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς μέθυσε τουλάχιστον μία φορά το μήνα το 2022.

Το 2022, το κρασί ήταν το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό μεταξύ του ελβετικού πληθυσμού: το 49% των ανθρώπων κατανάλωναν κρασί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το 38% μπύρα, το 16% οινοπνευματώδη ποτά και το 2% αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με την έκθεση.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μία από τις κύριες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας και βλάπτει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία. Τα αποτελέσματα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας  βασίζονται στην ελβετική έρευνα υγείας από το 1992 έως το 2022.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα