Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ υπόσχεται ευρεία μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού ανεξάρτητη έρευνα έδειξε ότι το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), ο αγαπημένος θεσμός των Βρετανών, βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Δυσκολία για την εξασφάλιση ραντεβού με γιατρό, μακρά λίστα αναμονής για νοσηλεία, υπερκορεσμένες υπηρεσίες Επειγόντων Περιστατικών: το NHS, που δημιουργήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους έχει μείνει η σκιά του εαυτού του.

Η ανάταξή του υπήρξε μέγα θέμα της προεκλογικής εκστρατείας που έφερε στην εξουσία τον Κιρ Στάρμερ τον Ιούλιο. Ο ίδιος έχει ορίσει ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του βρετανικού ΕΣΥ και κατηγορεί τους Συντηρητικούς για τη διάλυσή του έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία.

Σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει «στη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση» του NHS από την δημιουργία του, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει με την ευκαιρία της δημοσίευσης της σχετικής μελέτης που ζητήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού.

Η 142σέλιδη μελέτη κρίνει ότι η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει επιδεινωθεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια και ότι βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης Αρα Ντάρζι, χειρουργό και ανεξάρτητο μέλος της Βουλής των Λόρδων, οι αιτίες είναι πολλές: έλλειψη επενδύσεων, ατελέσφορη προσπάθεια αναδιοργάνωσης, πανδημία της Covid.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από μακροχρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Στη μελέτη επισημαίνεται επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υψηλότερα ποσοστά περιστατικών καρκίνου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι λίστες αναμονής ασθενών που περιμένουν να λάβουν θεραπεία είναι μακρές. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 10% των ασθενών που φθάνουν στα Επείγοντα περιμένουν περισσότερες από δώδεκα ώρες μέχρι να εξετασθούν.

«Αν και εργάζομαι στο NHS εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια, συγκλονίσθηκα από τα ευρήματά μου», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Αρα Ντάρζι.

«Αυτό που μας χρειάζεται είναι το θάρρος να θέσουμε σε εφαρμογή μία μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση: μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση και όχι πρόχειρες λύσεις», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ σύμφωνα με τα αποσπάσματα της σημερινής του ομιλίας. «Το NHS βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Τρεις άξονες μεταρρυθμίσεων θα παρουσιασθούν για την ανάταξη του NHS στην Αγγλία: η μετάβαση στο ψηφιακό σύστημα με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας του συστήματος και των εργαζομένων, η ανάπτυξη της φροντίδας χωρίς νοσηλεία για την ανακούφιση των νοσοκομείων και η πρόληψη, δήλωσε σήμερα στο Sky News ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ.

«Είναι θέμα επένδυσης, φυσικά και μεταρρύθμισης», επέμεινε πιεζόμενος να απαντήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την ανάταξη του NHS στο πλαίσιο μιας δυσχερούς δημοσιονομικής συνθήκης.

«Η αλλαγή θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επανεφεύρεση του NHS μας από καταβολής του», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει την πρόθεση να αυξήσει τους φόρους των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όλα τα πολιτικά κόμματα υποσχέθηκαν να διορθώσουν το NHS. Αλλά οι υποσχέσεις τους «δεν είχαν χρηματοδότηση», σύμφωνα με το think tank Institute for Fiscal Studies.

Πηγές:
euro2day, ΑΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Τσίμαρης: Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη συνιστά"κόλαφο" για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ
Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας 2024: Ανοικτή ενημερωτική δράση στο κέντρο της Αθήνας
Το γέλιο… αντίδοτο στην ξηροφθαλμία [μελέτη]