Τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία αποζημίωσης αεροθεραπείας που πραγματοποιείται εντός του 2024, περιγράφονται σε σημερινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων και πιστοποιημένη αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67%, όπως παλαιά φυματίωση, χειρουργηθέντα καρκίνο πνευμόνων, πνευμονοκονίωση, κυστική ίνωση και σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (που είναι σε χρόνια αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή διήθηση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, πνεύμονος και καρδιάς), για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου έως 31 Αυγούστου.

Η αποζημίωση θα καταβάλλεται εφόσον ο ασφ/νος προσκομίσει:

Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι:

  • Ο δικαιούχος δεν έλαβε ούτε θα λάβει την αποζημίωση αυτή από άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το δημόσιο ή άλλον φορέα.
  • Δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσηλευτικό Ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, άνω των 46 ημερών στο χρονικό διάστημα 1/6 - 31/8.

Ιατρική γνωμάτευση, από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, Νοσοκομείου, (νοσηλευτικού ιδρύματος σχηματισμών του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμβεβλημένων κλινικών και Μ.Χ.Α. - Μ.Τ.Ν.) στην οποία να βεβαιώνεται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας, κατά το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

Απόφαση της Επιτροπής ΚΕΠΑ ή άλλης αρμόδιας Επιτροπής με πιστοποίηση της αναπηρίας ίσης ή μεγαλύτερης του 67% για παθήσεις των πνευμόνων.

Το ύψος της αποζημίωσης αεροθεραπείας ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ.

Τα αιτήματα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2025.

Τι είναι

Αεροθεραπεία είναι η θεραπεία μιας ασθένειας με τον καθαρό αέρα. Εφαρμόζεται πιο πολύ σε χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και ποικίλλει ανάλογα με τις ιδιότητες του αέρα που χρησιμοποιείται.

Ο ατμοσφαιρικός αέρας που αναπνέουμε καθαρίζει με το οξυγόνο του το αίμα που κυκλοφορεί στους πνεύμονες του ανθρώπου. Το αίμα αυτό, στη συνέχεια, μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς με αποτέλεσμα να δίνει ζωή.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι η σχέση καρκίνου με την έλλειψη άσκησης
Γερμανία: Εξάντληση και μοναξιά στη σχολική ηλικία [έρευνα]
Δισκοκήλη: Μπορώ να αθλούμαι;