Πρόσφατη μελέτη εντόπισε μικροπλαστικά στους οσφρητικούς λοβούς -τα κέντρα όσφρησης- του ανθρώπινου εγκέφαλου.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι αυτά τα μικροσκοπικά επιπλέοντα μικροπλαστικά στον αέρα εισχωρούσαν στον εγκέφαλο, πιθανώς μέσω της αναπνοής.

Η μελέτη, στο Jama Network Open, ανέλυσε τους οσφρητικούς βολβούς 15 αποβιωσάντων  και ανακάλυψε την παρουσία μικροπλαστικών στους οσφρητικούς λοβούς 8 από αυτούς.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η παρουσία των μικροπλαστικών στον οσφρητικό βολβό υποδεικνύει την οσφρητική οδό ως πιθανή πύλη εισόδου για τα μικροπλαστικά στον εγκέφαλο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στη νευροτοξική επίδραση και τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Οι ερευνητές εντόπισαν 16 σωματίδια συνθετικών πολυμερών και ινών στους 8 από τους 15 αποβιώσαντες, που κυμαίνονταν από 1-4 μικροπλαστικά ανα οσφρητικό βολβό.

Δεδομένης της πιθανής νευροτοξικής επίδρασης που προκαλείται από τα μικροπλασιτκά στον εγκέφαλο και της ευρείας μόλυνσης του περιβάλλοντος με πλαστικά, τα αποτελέσματα θα πρέπει να εγείρουν ανησυχίες στο πλαίσιο της αυξανόμενης εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων.

Με πολύ μικρότερα νανοπλασιτκά να εισχωρούν στο σώμα με μεγαλύτερη ευκολία, το συνολικό επίπεδο των σωματιδίων πλαστικών μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ υψηλότερο. Το ανησυχητικό είναι η ικανότητα τέτοιων σωματιδίων να εσωτερικεύεται από τα κύτταρα και να αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του σώματος, δήλωσε η Thais Mauad, του University of Sao Paolo.

Πηγές:
Jama Network Open,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής
Δράσεις πρόληψης σε γυναίκες και παιδιά Ρομά στον οικισμό “Αγία Σοφία” στη Θεσσαλονίκη
Το Άσυλο Ανιάτων επισκέφτηκε η ΑΜΚΕ Κλειδαρότρυπα