Η ικανοποίηση από τη ζωή δεν ενισχύει μόνο την ψυχική υγεία, αλλά ενδεχομένως μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση και στη σωματική ευεξία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι γενική αίσθηση ικανοποίησης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ερευνητές εντόπισαν ισχυρή αντίστροφη σχέση μεταξύ ευεξίας και κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι άνθρωποι που νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακές νόσους και να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, υποδεικνύοντας την πιθανότητα ενίσχυσης της ευεξίας ως χρήσιμη στρατηγική πρόληψης.

Ο Dr. Wen Sun, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα της υγείας όπου η ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι για την πρόληψη καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να σκεφτούν να περιλάβουν στρατηγικές για τη βελτίωση της ικανοποίησης από τη ζωή και την ευτυχία ως μέρος φροντίδας ρουτίνας, όπως σύσταση για σωματική δραστηριότητα, κοινωνικές δραστηριότητες ή τεχνικές ελέγχου του στρες ως αποτελεσματικό τρόπο ενίσχυσης της ευεξίας.

Συλλέχτηκαν στοιχεία 120.000 συμμετεχόντων στη UK Biobank  με χρήση ερωτηματολογίων που αξιολόγησαν την ευεξία σε τομείς όπως οικογένεια, φιλίες, υγεία, οικονομικά και συνολική ευτυχία.

Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν πώς αυτές οι πλευρές της ευεξίας συνδέονταν με την εμφάνιση 4 καρδιαγγειακών νόσων: στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εξέτασαν επίσης την επίδραση της ευεξίας σε παράγοντες τρόπου ζωής και δείκτες φλεγμονής.

Οι ερευνητές στη συνέχεα παρατήρησαν σχέση μεταξύ ευεξίας και καρδιακής υγείας καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν οτι ενήλικες με τα μεγαλύτερα σκορ ευεξίας είχαν 10% έως 21% χαμηλότερο γενικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλότερη ευεξία.

Όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένα είδη καρδιαγγειακής νόσου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ισχυρό αίσθημα ευεξίας συνδεόταν με 44% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 45% χαμηλότερο για εγκεφαλικό, 51% χαμηλότερο για καρδιακή ανεπάρκεια και 56% χαμηλότερο για καρδιακή προσβολή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα