Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, με το 37,5% των παιδιών 2 - 14 ετών να έχει βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο που έστειλε την Τετάρτη στις αρμόδιες υπηρεσίες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τόσο την κατάσταση θρέψης, όσο και την ανάπτυξη των παιδιών.

Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας, μπορεί να αποτελέσει την αιτία πρώιμης εμμηναρχής στα κορίτσια, αλλά συνδέεται και με μυοσκελετικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία έχει αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία του παιδιού, μέσω του κοινωνικού στιγματισμού, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά μεταξύ άλλων την κοινωνικοποίησή του και τις σχολικές του επιδόσεις.

Τέλος, συνδέεται ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης στο αίμα, ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τα προβλήμα αυτά αντανακλούν την πρώιμη εμφάνιση των κλινικών διαταραχών και επιπλοκών που συνήθως παραμένουν και εξακολουθούν να ασκούν την αρνητική τους επίδραση στην υγεία και κατά την ενηλικίωση.

Διατροφικές συνήθειες

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, η προσχολική και σχολική ηλικία αποτελούν κρίσιμες περιόδους για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, οι οποίες μπορούν να διατηρηθούν και στην ενήλικη ζωή.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες που υιοθετούνται από μικρή ηλικία συμβάλλουν στην πρόληψη τόσο της παχυσαρκίας κατά την παιδική και ενήλικη ζωή, όσο και των υπόλοιπων διατροφοεξαρτώμενων νοσημάτων (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, νεοπλασματικές ασθένειες).

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περνούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους στις δομές προσχολικής αγωγής και καταναλώνουν σε αυτές τουλάχιστον 2-3 γεύματα ημερησίως.

Οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον διαμόρφωσης υγιεινών συνηθειών και για αυτό πρέπει να προάγουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα και να ενισχύουν τις δεξιότητες των παιδιών προς την υιοθέτηση αυτών των συνηθειών.

Στην εγκύκλιο παρατίθενται τα προτεινόμενα διαιτολόγια βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, διαιτολόγιο για τμήματα βρεφών, διατροφικές συστάσεις και ενδεικτικές προτεινόμενες μερίδες για παιδιά και εφήβους, ανάλογα με την ηλικία τους.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Προλαμβάνω": Πάνω από 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά σε μία εβδομάδα
Ιδέες για σνακ με άφθονη πρωτεΐνη
Η άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με ΧΑΠ