Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) διαμαρτύρεται εντόνως για την αιφνιδιαστική απόφαση του υφπουργού Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών κ. Πετραλιά για την είσπραξη από τον ΕΟΠΥΥ του clawback του 2021, σε 120 δόσεις και των τριών μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής θα παρακρατείται από τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα στις συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου θα φτάνει το 70%.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΙΣΑ, η απόφαση αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, λόγω του άδικου μέτρου του clawback.

Ο ΙΣΑ καλεί τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας να ανακαλέσει την αιφνιδιαστική του απόφαση και ζητά την αύξηση χρηματοδότησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι το clawback πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι άδικο και απειλεί τη βιωσιμότητα των φορέων της ΠΦΥ", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα