Η έντονη άσκηση αντοχής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων σωματικού λίπους χωρίς να συνοδεύεται από απώλεια σωματικού βάρους, έδειξε νέα έρευνα μικρής κλίμακας.

Ομάδα 11 μεσηλίκων αντρών που διένυσαν με το ποδήλατο 1.142 χιλιόμετρα σε 7 ημέρες έχασαν μόνο το 1% του βάρους τους επειδή έτρωγαν και έπιναν αρκετά ώστε να εξουδετερώσουν το κάψιμο θερμίδων.

Όμως, έχασαν πάνω από 9% του συνολικού τους σωματικού λίπους- περιλαμβανομένης μείωσης 15% στα επίπεδα επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους.

Οι ποδηλάτες επίσης είχαν μεγαλύτερη από 20% μείωση της ολικής χοληστερόλης και 40% μείωση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων καθώς και ουσιαστική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές του University Laval in France δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα στηρίζουν τη σημασία της προώθηση ενεργού τρόπου ζωής παρά περιορισμού των θερμίδων στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Η μελέτη δίνει ενδείξεις ότι οι άνθρωποι είναι σχεδιασμένοι να είναι δραστήριοι παρά να τρώνε όσο λιγότερο γίνεται.

Οι ερευνητές επέλεξαν 11 ανθρώπους που έκαναν ποδήλατο για αναψυχή, 50 έως 66 ετών, που θα μπορούσαν να διατηρήσουν μέσο ρυθμό σχεδόν 30,5 χιλιομέτρων την ώρα σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι άντρες επιλέχτηκαν από το Κεμπέκ του Καναδά.

Σε διάστημα 7 συνεχών ημερών, διένυσαν 1.142 χιλιόμετρα. Τους ζητήθηκε να τρώνε αρκετά ώστε να διατηρούν το σωματικό βάρος και είχαν πρόσβαση σε μπουφέ για το πρωινό και το γεύμα καθώς και σε συσκευασμένο δείπνο και σνακ για το σπίτι.

Πριν τη βόλτα, οι ποδηλάτες είχαν παρόμοια επίπεδα σπλαχνικού λίπους σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου αντρών ίδιου ηλικιακού εύρους.

Όμως είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο συκώτι και στην κοιλιά.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας βόλτας, οι άντρες κέρδισαν λίγο περισσότερο από 1% άπαχους μυς και έχασαν περισσότερο από 9% σωματικό λίπος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

 

Πηγές:
American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα