Η ανάπτυξη των ανθρώπινων εμβρύων μπορεί να ανασταλεί τεχνητά, ανακάλυψε ο βιεννέζος βιολόγος Nicolas Rivron σε πειράματα με μοντέλα βλαστοκυττάρων. Διαφυλάχθηκαν και διατηρήθηκαν σε έναν φυλογενετικά αρχαίο μηχανισμό για να κάνουν ένα διάλειμμα (diapause) στην ανάπτυξη.

Αυτό δεν χρησιμοποιείται σε μια φυσική εγκυμοσύνη, αλλά θα μπορούσε να παρέχει μεγαλύτερη χρονική ευελιξία στην τεχνητή γονιμοποίηση, εξηγεί ο βιολόγος με τους συναδέλφους του στο επιστημονικό περιοδικό "Cell".

Πολλά άλλα θηλαστικά, όπως τα ελάφια, οι φώκιες και τα κουνάβια, διακόπτουν υποχρεωτικά ως πρώιμα έμβρυα την ανάπτυξή τους για μερικές εβδομάδες ή μήνες, ώστε να μην γεννιούνται κάτω από κακές συνθήκες, αλλά στον επιθυμητό χρόνο: Αυτό γίνεται στα τέλη της άνοιξης, όταν η τροφή είναι άφθονη και έχουν αρκετό χρόνο να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν μέχρι τον επόμενο κρύο χειμώνα.

Αυτή η περίοδος λήθαργου συμβαίνει λίγο πριν το έμβρυο εμφυτευθεί στη μήτρα, σύμφωνα με τον Rivron, ο οποίος διεξάγει έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιοτεχνολογίας (IMBA) της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (ÖAW).

Μπορεί επίσης να προκληθεί σε μοντέλα ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων (βλαστοειδή), τα οποία μοιάζουν με τα πρώιμα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, διακόπτοντας ένα μονοπάτι σηματοδότησης που ονομάζεται "mTor". Αυτό ελέγχει την ανάπτυξη, την ωρίμανση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Τα εμβρυϊκά μοντέλα ξυπνούν από τον λήθαργο τους όταν επανενεργοποιείται το μονοπάτι σηματοδότησης mTor. "Στη συνέχεια συνεχίζουν τη φυσιολογική τους ανάπτυξη", αναφέρουν οι ερευνητές.

"Μια τέτοια κατάσταση ύπνου θα μπορούσε να παρέχει ένα μεγαλύτερο χρονικό παράθυρο για την αξιολόγηση της υγείας του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης", γράφουν. Επιπλέον, θα μπορούσε τότε να είναι δυνατό να "συγχρονιστεί το έμβρυο με τη μητέρα, προκειμένου να βελτιωθεί η εμφύτευση στη μήτρα".

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά με κάταγμα και έλλειψη βιταμίνης D αναρρώνουν πιο αργά [μελέτη]
Ρίγανη: Αρωματική αλλά και υγιεινή
Η δυσκολία δημιουργίας φίλων στην εφηβεία προοιωνίζει άγχος και κατάθλιψη [μελέτη]