Πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στη Καρδίτσα η 6η  Ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το ΔΣ του ΠΙΣ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), η διατήρηση και διαρκής επιβάρυνση του clawback οδηγεί τους εργαστηριακούς ιατρούς στον αφανισμό και θέτει την προοπτική κινητοποιήσεων με επιτακτικό τρόπο. 

Στην ανακοίνωση του ΠΙΣ αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

"Η αποτίμηση της κατάστασης του ΕΣΥ, όπως περιγράφεται στην απόφαση της Συνόδου, είναι προβληματική με αμφίβολη έως αρνητική προοπτική, καθώς οι πρόσφατες ρυθμίσεις ούτε ικανές να μεταρρυθμίσουν το σύστημα είναι, ούτε να το ενισχύσουν στον αναγκαίο βαθμό. Είναι δε πολύ πιθανό να αποτελέσουν προθάλαμο εξόδου επιπλέον ιατρών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα η παράταση του εργασιακού βίου των διευθυντών του ΕΣΥ έως το 70ο  έτος ηλικίας με διατήρηση των διευθυντικών τους καθηκόντων λειτουργεί αποτρεπτικά στη προσέλκυση νέων ιατρών, που αποτελεί το κυρίαρχο ζητούμενο.

Αντίθετα, το προς διαβούλευση νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό, καίτοι περιέχει την παράδοξη και ακατάλληλη συμμετοχή αγροτικών ιατρών, συνολικά κινείται προς την ολοκλήρωση του θεσμού. Επιμέρους βελτιώσεις, όπως θα αναπτυχθούν στη διαβούλευση, είναι βέβαιο ότι μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό η εξάλειψη του ισχυρότερου αντικινήτρου της αναγκαστικής εργασίας στο ΕΣΥ μέσω του άρθρου 65 του νόμου 5129/24 είναι καθοριστικής σημασίας. 

Η διατήρηση και διαρκής επιβάρυνση του clawback που οδηγεί τους εργαστηριακούς ιατρούς στον αφανισμό, καθώς δεν προχωρά η υλοποίηση των υπουργικών εξαγγελιών, θέτει την προοπτική κινητοποιήσεων με επιτακτικό τρόπο. Προοπτική που ενισχύεται και από την επιθετική προς τους ιατρούς επικοινωνιακή διαχείριση του κ. Υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση είναι απορίας άξια η έλλειψη κάθε αυτοκριτικής και προβληματισμού για την παντελή απουσία στήριξης από τον ιατρικό κόσμο των ρυθμίσεων στο χώρο της υγείας.

Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι οι μισοί νέοι γιατροί της χώρας να βλέπουν το μέλλον τους εκτός Ελλάδας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη υπουργού Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Καραμανδάνειο
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και της Google στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Δείγμα από το μάγουλο υπολογίζει τον κίνδυνο θνησιμότητας