Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Αρχικά παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας 95 νοσηλευτών - νοσηλευτριών, οι οποίοι θα καλύπτουν θέσεις μονίμου προσωπικού. Στη συνέχεια εγκαινίασε τον σύγχρονο αγγειογράφο, δωρεά του Ιδρύματος Λαιμού, ένα μηχάνημα που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, με προτεραιότητα στους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και με στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό παροχής τέτοιων υπηρεσιών υγείας, στη Δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ, ενώ ενημερώθηκε από τον διοικητή του Νοσοκομείου δρ. Δημήτριο Μπάκο για το έργο της κτιριακής αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Ήρθα πριν από μερικούς μήνες εδώ και μου θέσατε το αίτημα να καλύψουμε το κενό σε νοσηλευτές. Έρχομαι σήμερα, έξι μήνες μετά, για να ορκίσουμε τους νοσηλευτές. Ετέθη στον Υπουργό Υγείας ένα πραγματικό πρόβλημα και δόθηκε μία πραγματική λύση.

Το Ρίο είναι μέσα στα πρώτα καλυτέρα νοσοκομεία αυτής της χώρας και πρέπει να είστε περήφανοι. Είναι προφανώς το μεγαλύτερο και καλύτερο νοσοκομείο της Δυτική Ελλάδας. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα μεγάλο νοσοκομείο της χώρας.  Είναι ένα νοσοκομείο για το οποίο αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον; Ξέρετε πόσος ήταν ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου το 2019 όταν παραλάβαμε;  84 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσος είναι σήμερα; 128 εκατομμύρια, δηλαδή 51% αύξηση στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Θέλω να γνωρίζετε εν γένει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι εκτελούνται ταυτόχρονα τα εξής προγράμματα:  Από το Ταμείο Ανάκαμψης,  το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Ανακαινίζονται 93 από τα 128 νοσοκομεία, 158 από τα 360 κέντρα υγείας. Μόνο στο νοσοκομείο του Ρίου, το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που αξιοποιούμε αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα νέα ΤΕΠ, τις ανακαινίσεις, την ενεργειακή αναβάθμιση κλπ είναι 50,5 εκατομμύρια.

Και επειδή ακούω κάθε μέρα να κατηγορούν το ΕΣΥ,  εσείς που είστε λειτουργοί του και έχετε αφιερώσει τη ζωή σας σε αυτό – γιατί εγώ περαστικός είμαι, δεν θα είμαι για πάντα Υπουργός Υγείας- έχετε πολύ μεγαλύτερο συμφέρον από εμένα να υπερασπίζεστε το ΕΣΥ.

Αναμφίβολα, έχει προβλήματα. Υπάρχει κάποιος οργανισμός τόσο πολύπλοκος όσο το ΕΣΥ με 128 νοσοκομεία, 360 κέντρα υγείας, 1400 περιφερειακά ιατρεία, 120 χιλιάδες εργαζόμενους, 85 χιλιάδες περιστατικά την ημέρα  και 25 εκατομμύρια περιστατικά το χρόνο να μην έχει κάπου μία αστοχία, να μην πάει κάπου καλά, να μην πάει κάτι λάθος; Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι κάνουμε βήματα προς τα εμπρος και όχι προς τα πίσω.  Εγώ ισχυρίζομαι ότι κάνουμε πολλά βήματα προς τα εμπρος και δεν τα κάνουμε μόνοι μας, τα κάνουμε όλοι μαζί.

Θέλω με την ευκαιρία, λοιπόν, να καλωσορίσω στο ΕΣΥ τους νέους νοσηλευτές και τις νέες νοσηλεύτριες, που αφιερώνουν τη ζωή τους σε ένα από τα πιο όμορφα λειτουργήματα κατά τη γνώμη μου που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του. Ο νοσηλευτής είναι η φροντίδα που θα έχει κάποιος όταν ανοίγει τα μάτια του, η βοήθεια που θα έχει στη δύσκολη στιγμή, το χέρι που θα τον πιάσει με ανθρωπιά όταν έχει σπάσει το ηθικό του από την ταλαιπωρία. Είναι μεγάλο πράγμα να είσαι νοσηλευτής και θέλω πραγματικά να σας καλωσορίσω και να σας ευχηθώ την καλύτερη επιτυχία.

Αυτή η σημερινή μέρα, είναι μια μεγάλη μέρα για το Ρίο, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με έμπρακτη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, σε έναν νευραλγικό τομέα, με νέους ανθρώπους που μπαίνουν στο σύστημα για να προσφέρουν, τα επόμενα τριάντα χρόνια. Και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω και που επιλέξατε αυτό το λειτούργημα και που επιλέξατε να έρθετε μαζί μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να είστε βέβαιοι ότι το ΕΣΥ θα σας κάνει περήφανους με όσα θα πετυχαίνουμε μαζί τα επόμενα χρόνια.

Εσείς είστε η υγεία στην Ελλάδα.  Εσείς, ο καθένας και η καθεμία από εσάς. Και η δική μας δουλειά είναι να σας κάνουμε τη ζωή όσο γίνεται ευκολότερη. Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε αυτό το σύστημα το οποίο και πιστεύουμε και αγαπάμε και είμαστε περήφανοι για αυτό».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Καραμανδάνειο για να εγκαινιάσει τον υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη υπερηφάνεια που είμαι εδώ. Έχω συμπληρώσει 9 μήνες στη δεύτερή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας και είναι η 3η φορά που έρχομαι στο Καραμανδάνειο.

Την πρώτη φορά, είχα έρθει για να δω πως εξελίσσονται τα έργα ανακαίνισης όπου θα έμπαινε ο μαγνητικός τομογράφος. Ήταν ακόμα γιαπί. Ό,τι βλέπετε γύρω σας είναι όλα φτιαγμένα από το μηδέν, σε μία έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβερνήσεως για το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα.

Τη δεύτερη φορά, ήρθα μετά την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κρίσης. Το νοσοκομείο κινδύνευσε να καεί και χάρη στις πολύ έντονες προσπάθειες του τότε Υπεάρχη Γιάννη Καρβέλη και της διοικήσεως προλάβαμε και το σώσαμε.

Και τώρα, είμαι εδώ  για να εγκαινιάσουμε ένα έργο που είχα υπογράψει να ξεκινήσει στην αρχή της νέας μου θητείας, σε χρόνο πραγματικά ρεκόρ.

Η παρουσία ενός τέτοιου μηχανήματος, ενός μαγνητικού τομογράφου τελευταίας τεχνολογίας μέσα σε αυτό το νοσοκομείο, αναβαθμίζει σε απόλυτο βαθμό τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, καθόσον οι ασθενείς, εδώ μιλάμε για μικρά παιδιά, που θα χρειάζονται αυτού του τύπου την εξέταση, θα μπορούν να την κάνουν μέσα στο νοσοκομείο γρήγορα και δεν θα χρειάζεται να τους στέλνουμε γύρω – γύρω για να βρουν ένα μηχάνημα για να κάνουν αυτήν την εξέταση.

Για όσους στοιχειωδώς αντιλαμβάνονται τι θα πει ιατρική, αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ μπορεί να σώσει πραγματικά ζωές. Και έτσι, όσοι κάποτε έλεγαν ότι η Κυβέρνηση αυτή θέλει να κλείσει το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, έχουν λάβει σήμερα την καλύτερη απάντηση.

Αγαπητέ Ηλία Θεοδωρόπουλε, αφού ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο έργο, ως προς το νοσοκομείο και την πρόοδό του εδώ, θα ήθελα να σας ευχηθώ να μιμηθείτε τον προκάτοχό σας, ο οποίος πράγματι έκανε πολύ δουλειά για το νοσοκομείο αυτό.

Αγαπητέ Γιάννη Καρβέλη, θέλω να αναγνωρίσω δημοσίως ότι δεν θα είχαμε σήμερα μαγνητικό τομογράφο αν εσύ δεν επέμενες σε τόσο μεγάλο βαθμό να τρέξουν οι διαδικασίες.

Το νοσοκομείο πέρα από τον μαγνητικό τομογράφο, έχει πραγματικά αναβαθμιστεί και η αίθουσα νοσηλείας είναι πλέον σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και αντάξια ενός παιδιατρικού νοσοκομείου.

Είναι ένα ωραίο νοσοκομείο και οι γονείς πρέπει να το εμπιστεύονται. Έχει και καλούς γιατρούς και καλούς νοσηλευτές και πλέον έχει καλό ιατρικό εξοπλισμό. Και εδώ είμαστε να κάνουμε ότι άλλο χρειαστεί, γιατί μας ενδιαφέρει το νοσοκομείο αυτό να πάει μπροστά".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
PepsiCo: Εξαγορά γίγας $1,2 δισ. στα σνακ
Η σοβαρή νόσηση από COVID-19 γερνά τον εγκέφαλο κατά 20 χρόνια [μελέτη]
Λαχανικά με άμυλο και χωρίς: Ποιες είναι οι διαφορές τους