Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό Μάρμπουργκ στη Ρουάντα αυξήθηκε κατά επτά ασθενείς σε συνολικά 36 μέσα σε μία ημέρα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της ανατολικοαφρικανικής χώρας στην Πλατφόρμα Χ, έντεκα ασθενείς έχουν πλέον πεθάνει και 25 βρίσκονται σε απομόνωση και λαμβάνουν θεραπεία. Στη βόρεια γερμανική πόλη του Αμβούργου, δύο άνθρωποι βρίσκονται υπό έρευνα από χθες ως ύποπτοι για μόλυνση.

Σύμφωνα με τις αρχές κοινωνικής πρόνοιας του Αμβούργου, το ένα από τα δύο άτομα είχε εργαστεί σε νοσοκομείο της Ρουάντα λίγο νωρίτερα. Εκεί είχαν νοσηλευτεί άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Οι υγειονομικές αρχές της Ρουάντα ανακοίνωσαν την εμφάνιση της άκρως επικίνδυνης ιογενούς νόσου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν είναι ακόμη γνωστό από πού προήλθε η επιδημία και πότε εκδηλώθηκε. Η Ρουάντα είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Αφρικής, αλλά ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη.

Ο ιός Μάρμπουργκ μπορεί να προκαλέσει υψηλό αιμορραγικό πυρετό και συμπτώματα όπως μυϊκός πόνος, κοιλιακές κράμπες, διάρροια και αιματηρό εμετό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 24 έως 88% των μολυσμένων έχουν πεθάνει σε προηγούμενες επιδημίες.

Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, το πρώτο γνωστό ξέσπασμα της νόσου στον κόσμο σημειώθηκε στη Γερμανία. Το 1967, 29 άνθρωποι μολύνθηκαν στο Μάρμπουργκ, επτά από τους οποίους πέθαναν. Αυτός είναι και ο λόγος που ο άγνωστος μέχρι πρότινος ιός φέρει και το όνομα της πόλης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης.

Οι άνθρωποι μολύνονται μέσω της άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ανθρώπων, όπως το αίμα, και όχι μέσω του αέρα.

Η μετάδοση είναι επίσης δυνατή μέσω άμεσης στενής επαφής με το δέρμα ή τους βλεννογόνους. Η περίοδος επώασης είναι δύο έως 21 ημέρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα φτιάξω τη διάθεσή μου
Ανάμεσα στην ελπίδα και την πρόκληση- Τα ηθικά διλήμματα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων
Συνάντηση Γεωργιάδη - Καρποδίνη - Γκογκοζώτου στον ΕΟΠΥΥ