Τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού Marburg σε Ευρωπαίους πολίτες, αξιολογούν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ECDC, που δημοσιεύτηκε σήμερα, επισημαίνεται πως, επειδή η μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο απαιτεί επαφή με σωματικές εκκρίσεις από ένα συμπτωματικό κρούσμα, η πιθανότητα έκθεσης και μόλυνσης για Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν ή διαμένουν στις πληγείσες περιοχές στη Ρουάντα θεωρείται χαμηλή στην παρούσα φάση.

Με δεδομένο ότι έχουν εμφανιστεί αρκετά κρούσματα μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε νοσοκομεία της περιοχής του Κιγκάλι, Ευρωπαίοι υγειονομικοί που εργάζονται σε δομές της Ρουάντα, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την κατάσταση.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η πιθανότητα έκθεσης στον ιό σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης είναι μέτρια. Ωστόσο, εφαρμόζονται μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

Σε περίπτωση εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη, η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης θεωρείται ότι είναι πολύ χαμηλή εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. έγκαιρη ανίχνευση, απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων και ιχνηλάτηση επαφών).

Οι ταξιδιώτες προς τη Ρουάντα θα πρέπει να ενημερώνονται για το συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών υγειονομικών αρχών. Θα πρέπει να τηρούν τα εξής:

  • Αποφύγετε την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα (πυρετός, εμετός, διάρροια ή αιμορραγία) ή επαφή με σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή κηδειών και των διαδικασιών ταφής των νεκρών.
  • Αποφύγετε την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό για μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή για μη ιατρικούς λόγους.
  • Αποφύγετε ενδιαιτήματα που μπορεί να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπηλιές ή ορυχεία, καθώς και κάθε μορφή στενής επαφής με άγρια ​​ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, των αντιλόπες του δάσους, των τρωκτικών και των νυχτερίδων, ζωντανών και νεκρών.

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Ρουάντα στην Ευρώπη θα πρέπει να αναζητούν άμεση ιατρική συμβουλή ή φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τη νόσο, να αναφέρουν το ταξιδιωτικό τους ιστορικό, καθώς και το πιθανό ιστορικό έκθεσης και στενές επαφές.

Το ECDC βρίσκεται σε επαφή με διεθνείς Οργανισμούς, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται και θα συνεχίσει να παρακολουθεί το συμβάν μέσω δραστηριοτήτων πληροφοριών επιδημίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες
Εξαπατούν πολίτες στο όνομα του ΚΕΘΕΑ και του προβλήματος των ναρκωτικών
Μ. Θεμιστοκλέους: Τον Νοέμβριο ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία