Το κάπνισμα παραμένει σημαντική πρόκληση δημόσιας υγείας παρά τα εκτεταμένα μέτρα ελέγχου σε διεθνές επίπεδο.

Συνεχίζει να είναι κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, με την έκθεση στον καπνό (ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα) να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μη μεταδοτικών νόσων, όπως καρδιαγγειακά, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Αυτές αποτελούν το 75% των θαμάτων παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Μεγάλου εύρους στρατηγικές έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση στρατηγικών ελέγχου του καπνίσματος σε επίπεδο πληθυσμού για την αξιολόγηση της επίδρασης στη συμπεριφορά όσον αφορά το κάπνισμα.

Η επισκόπηση και μετα-ανάλυση περιέλαβε 476 έρευνες και η ομάδα, με επικεφαλής το Hitotsubashi University, ανακάλυψε ότι η αύξηση φόρων, η νομοθεσία κατά του καπνίσματος και αντικαπνιστικές καμπάνιες ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη μείωση της εμφάνισης καπνίσματος και κατανάλωσης τσιγάρων καθώς και στην αύξηση των ποσοστών διακοπής, όπως και των προσπαθειών και προθέσεων διακοπής.

Οι προειδοποίησες υγείας στα πακέτα των τσιγάρων και οι απαγορεύσεις των γεύσεων, επίσης συνδέονταν με μεγαλύτερα ποσοστά διακοπής. Επιπλέον, απαγορεύσεις γεύσεων φάνηκε να μειώνουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour.

Πηγές:
Nature Human Behaviour.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο