Ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου της καρδιάς και του κυκλοφορικού (DZHK) στο Ιατρικό Κέντρο LMU του Μονάχου ανακάλυψαν έναν νέο μοριακό διακόπτη που προστατεύει από τον κυτταρικό θάνατο.
Μια μικροσκοπική εικόνα ενός κυττάρου δείχνει πώς αυτό υποκύπτει στη σιδηροπίδωση, μια μορφή κυτταρικού θανάτου.
Ο ελεγχόμενος κυτταρικός θάνατος προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Alexander Bartelt από το Ινστιτούτο Προφύλαξης και Επιδημιολογίας Νοσημάτων του Κυκλοφορικού Συστήματος (IPEK) αποκρυπτογράφησε τώρα έναν νέο μηχανισμό για το πώς το οξειδωτικό στρες (ανισορροπία μεταξύ των ελευθέρων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα) επηρεάζει τον κυτταρικό θάνατο.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και άλλων ασθενειών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό "Cell Death & Differentiation".
Όταν τα κύτταρα πεθαίνουν και η πλασματική μεμβράνη δέχεται επίθεση, αυτό είναι γνωστό ως φερρόπτωση.
Σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, τα μόρια λίπους της μεμβράνης καταστρέφονται και το κύτταρο κυριολεκτικά διαλύεται.
"Η φερρόπτωση είναι ένας νέος τύπος κυτταρικού θανάτου και αναζητούμε τρόπους ελέγχου της εξέλιξής του", λέει ο Bartelt. Η ομάδα έχει επικεντρωθεί στο πρωτεάσωμα, ένα είδος κάδου ανακύκλωσης του κυττάρου. Οι παλιές ή κατεστραμμένες πρωτεΐνες διασπώνται μέσω του πρωτεασώματος και τίθενται και πάλι στη διάθεση του κυττάρου.
Χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες μεθόδους φασματομετρίας μάζας, η ομάδα διερεύνησε αν η ανακύκλωση των πρωτεϊνών διαταράσσεται κατά τη διάρκεια της φερρόπτωσης. Οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι το πρωτεάσωμα είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένο, γεγονός που επιταχύνει τον κυτταρικό θάνατο.
Παράλληλα, εντόπισαν το ένζυμο DDI2, το οποίο ενισχύει την ανακύκλωση και προστατεύει από τον κυτταρικό θάνατο. "Το DDI2 είναι μια πρωτεάση και αυτός ο τύπος ενζύμου μπορεί να επηρεαστεί θεραπευτικά", λέει η Anahita Ofoghi, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη.
Τα αποτελέσματα δείχνουν έναν νέο τρόπο με τον οποίο μπορεί να χειραγωγηθεί ο κυτταρικός θάνατος.
Από τη μία πλευρά, αυτό μπορεί να έχει σημασία για νέες θεραπείες του καρκίνου και, από την άλλη, δείχνει πώς μπορούν να προστατευθούν τα υγιή κύτταρα από τον θάνατο.
"Έχουμε συνεισφέρει ένα μικρό κομμάτι στο συναρπαστικό παζλ της σιδηροπύρωσης", λέει ο Bartelt. Οι συγγραφείς της ερευνητικής μελέτης ελπίζουν ότι αυτός ο μοριακός μηχανισμός μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά.
Πηγές:
DZHK - Cell Death & Differentiation
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές