Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πολύ υψηλά και τα μειωμένα επίπεδα φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων στο παιδί.

Είναι τα πιο συνήθη ελαττώματα στα μωρά που επηρεάζουν το 2,3% των γεννήσεων.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η έλλειψη βιταμίνης B12 και αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης ήταν επίσης σχετικοί παράγοντες για τον αυξημένο κίνδυνο.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση δειγμάτων αίματος μητέρων 129 παιδιών με συγγενή καρδιακά ελαττώματα και 516 χωρίς.

Φυλλικό οξύ, βιταμίνη B12, και επίπεδα ομοκυστείνης των δειγμάτων αίματος των μητέρων ελήφθησαν την 16η εβδομάδα κύησης. Με βάση τα επίπεδα φυλλικού οξέος οι μητέρες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες –χαμηλή, μεσαία και υψηλή.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι μητέρες στην ομάδα χαμηλού φυλλικού οξέος είχαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με συγγενή καρδιακά ελαττώματα σε σύγκριση με την ομάδα μεσαίων επιπέδων.

Στην ομάδα υψηλών επιπέδων υπήρχε επίσης αυξημένος κίνδυνος (1.81 φορές αυξημένες πιθανότητες για συγγενή καρδιακά ελαττώματα).

Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με έλλειψη βιταμίνης B12 και χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος είχαν επταπλάσιο κίνδυνο για συγγενή καρδιακά ελαττώματα. Στην ομάδα υψηλών επιπέδων η έλλειψη της βιταμίνης συνδεόταν με εξαπλάσια άνοδο του κινδύνου.

Επίσης αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης σε συνδυασμό με χαμηλό φυλλικό οξύ συνδέονταν με σχεδόν 9 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συγγενών καρδιακών ελαττωματων ενώ η ομάδα υψηλού φυλλικού οξέος είχε κατά 7 φορές αυξημένο κίνδυνο.

Η ομοκυστείνη είναι αμινοξύ που εμπλέκεται σε σημαντική μεταβολική οδό που είναι αναγκαία για κυτταρικές λειτουργίες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Eμβόλια Covid: Η GSK μηνύει τη Moderna για κλοπή της πατέντας mRNA
Γενετικοί παράγοντες είναι η κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας [μελέτη]
Τι μπορεί να δείξει η μύτη για την υγεία μας