Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ESIP) και της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων (MEDEV) αποκαλύπτει ότι το κόστος των φαρμάκων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ειδικά για τον καρκίνο και τις σπάνιες ασθένειες. Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Λετονία, ξοδεύουν περισσότερα για φάρμακα, όχι επειδή τα αγοράζουν περισσότεροι άνθρωποι, αλλά επειδή είναι πιο ακριβά.

Ο κύριος μοχλός των φαρμακευτικών δαπανών «φαίνεται ότι είναι οι υψηλότερες τιμές», αναφέρει η έκθεση.

Ο David Loew, Διευθύνων Σύμβουλος της παγκόσμιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας Ipsen, δήλωσε ότι η εστίαση αποκλειστικά στη μείωση του κόστους των φαρμάκων χωρίς τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι οι απόλυτες δαπάνες για φάρμακα αυξάνονται σε γενικές γραμμές. Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο το 2023, όταν σε ορισμένες χώρες οι δαπάνες για φάρμακα αυξήθηκαν μεταξύ 4% και 13% μέσα σε ένα χρόνο.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι ανταποδοτικές δαπάνες για φάρμακα έφτασαν τα 38,5 δισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 8,5% σε σύγκριση με το 2022. Στο Βέλγιο, οι δαπάνες για φάρμακα αυξήθηκαν κατά 9% στα 6,5 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2022, ενώ στην Ολλανδία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 4% στα 8 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Η έκθεση συνιστά ότι η προτεινόμενη νέα νομοθεσία, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση και πιθανόν να συμφωνηθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ το επόμενο έτος, θα πρέπει να κατευθύνει τη βιοϊατρική έρευνα και τις επενδύσεις σε τομείς με μεγαλύτερες ανεκπλήρωτες ανάγκες.

«Αυτά θα πρέπει να εντοπιστούν σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, των οποίων ο ρόλος και η λειτουργία είναι να παρακολουθούν και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες του πληθυσμού», αναφέρει η έκθεση.

Το ESIP και το MEDEV προειδοποιούν ότι τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα αντιμετωπίσουν «αυξανόμενες προκλήσεις βιωσιμότητας» εάν συνεχιστεί η τάση αύξησης του κόστους των φαρμάκων, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες για φάρμακα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

Οι δαπάνες οδηγούνται κυρίως από αντικαρκινικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Το κόστος των φαρμάκων για ανοσοθεραπεία, μεταβολικές ασθένειες και διαβήτη, αυξάνεται επίσης.

Η έκθεση ζητά αυξημένο ανταγωνισμό για φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις θα εισέλθουν στην αγορά αμέσως μόλις λήξει η προστασία της πατέντας.

Ο διευθυντής του ESIP Γιάννης Νάτσης, δήλωσε ότι οι δημόσιες αρχές προσπαθούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών εθνικών δημοσιονομικών προτεραιοτήτων. Τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτό, οι καινοτομίες πρέπει να βασίζονται σε τεκμήρια και να είναι προσιτές, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει η οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και πρόνοιας.

Πηγές:
bnn-news

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φυσικοί τρόποι να απαλλαχθείτε από τον πόνο
Οστεοπόρωση: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Ψωρίαση: Τα νέα φάρμακα και η αξία της ολιστικής αντιμετώπισης