Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τον αριθμό των καταγμάτων, τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν όταν οι γιατροί αναλύουν ακτινογραφίες, σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE).

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού αξιολόγησης της Υγείας σημειώνουν πως η έρευνα έδειξε πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ασφαλής και θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση, ανακουφίζοντας την πίεση στους κλινικούς ιατρούς και μειώνοντας την ανάγκη για ραντεβού παρακολούθησης.

Τέσσερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προτείνονται για χρήση στην επείγουσα περίθαλψη στην Αγγλία, ενώ συλλέγονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της τεχνολογίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα λειτουργεί μόνη της, καθώς κάθε απεικονιστική εξέταση θα αξιολογείται από έναν επαγγελματία Υγείας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του NICE, τα κατάγματα δεν μπορούν να εντοπιστούν στο 3% - 10% των περιπτώσεων και αυτό αποτελεί το πιο κοινό διαγνωστικό λάθος στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Και οι εκπαιδευμένοι ειδικοί που εκτελούν και αναλύουν χιλιάδες ακτινογραφίες καθημερινά στο βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS) δεν είναι σε επάρκεια και έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας.

Ως λύση προτείνεται να αξιοποιηθεί η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και να προσφέρει βοήθεια στους κλινικούς γιατρούς.

Ο Mark Chapman, διευθυντής τεχνολογίας Υγείας στο NICE, σχολίασε πως θα διευκόλυνε τη δουλειά τους.

"Αυτές οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλείς στη χρήση και θα μπορούσαν να εντοπίσουν κατάγματα που μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά από τους γιατρούς, δεδομένης της πίεσης και των απαιτήσεων κατά την άσκηση του έργου τους", είπε.

Η διαδικασία θα ήταν καλύτερη από έναν κλινικό ιατρό να κοιτάζει μόνος του τις εικόνες, σχολίασε, λέγοντας πως η δυνατότητα χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη είναι τεράστια.

Χρησιμοποιείται ήδη για να βοηθήσει στην ανίχνευση των πρώιμων σημείων καρκίνου του μαστού σε τομογραφίες, στον προσδιορισμού του κινδύνου από καρδιακή προσβολή και στην πρόβλεψη πότε θα συμβεί η επόμενη πανδημία.

Η διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο του NICE σχετικά με αυτή τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Δημ.Κ.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]