Οι ξηροί καρποί είναι μια ιδιαίτερα πλούσια τροφή, που περιέχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα. Αποτελούν μία από τις κύριες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, μέχρι και την προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.
Αυτοί είναι μερικοί ακόμα καλοί λόγοι για να προσθέσετε ξηρούς καρπούς στην καθημερινότητά σας.
Είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί
Οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, μιας ομάδας οκτώ αντιοξειδωτικών ενώσεων που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης. Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές: Φολικού οξέος, μαγνησίου, καλίου, ασβεστίου, πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Μπορούν να βοηθήσουν με την απώλεια βάρους
Οι ξηροί καρποί αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από λιπαρά, τα οποία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ακόρεστα, πράγμα που σημαίνει ότι σας χορταίνουν περισσότερο, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο με την πάροδο του χρόνου. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ξηρούς καρπούς διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πάρουν βάρος από εκείνους που τρώνε ξηρούς καρπούς πιο σπάνια.
Καλύτερος έλεγχος του διαβήτη
Επιστήμονες από το Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να είναι μια πολύ καλή μέθοδος ελέγχου ορισμένων επιπλοκών του διαβήτη. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν περισσότερες από πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μέχρι και 17%.
Πρόληψη καρδιοπάθειας
Έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν τις ευεργετικές επιδράσεις των ξηρών καρπών (και των λιπαρών τους) στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση ξηρών καρπών τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με λιγότερες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος.
Βελτιώνουν τις τιμές τη χοληστερόλης
Οι ξηροί καρποί παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος. Οι επιστήμονες έχουν βρει άμεσο συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών μερικές φορές την εβδομάδα και της μείωσης των επιπέδων της “κακής” LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό. Η βελτιωμένη χοληστερόλη σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακής νόσου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων του αγκώνα
Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται