Μια επιστημονική ομάδα κατάφερε να κινηματογραφήσει για πρώτη φορά την ωορρηξία στα ωοθυλάκια ενός ποντικιού σε πραγματικό χρόνο και στο σύνολό της.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max-Planck για τις Διεπιστημονικές Φυσικές Επιστήμες χρησιμοποιούν τη μέθοδο μικροσκοπίας ζωντανών κυττάρων που έχουν καθιερώσει. Προσφέρει υψηλή χωρική και χρονική ανάλυση για την εξέταση και παρατήρηση της διαδικασίας.
Μπορούν να διακριθούν τρεις φάσεις, όπως εξηγεί η διευθύντρια του Max-Planck, Melina Schuh, επικεφαλής του Τμήματος Μείωσης και τελευταία συγγραφέας της μελέτης, σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
"Το ωοθυλάκιο διαστέλλεται, συστέλλεται και τελικά ανοίγει και το ωοκύτταρο απελευθερώνεται".
Η απελευθέρωση του υαλουρονικού οξέος είναι ζωτικής σημασίας για την πρώτη φάση, την επέκταση του ωοθυλακίου.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν πώς άλλαξε το μέγεθος και το σχήμα των ωοθυλακίων κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Όταν ο σχηματισμός του υαλουρονικού οξέος παρεμποδίζονταν, τα ωοθυλάκια δεν διευρύνονταν επαρκώς. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπήρχε ωορρηξία.
Στη δεύτερη φάση, τη συστολή των ωοθυλακίων, τα λεία μυϊκά κύτταρα στην εξωτερική στιβάδα του ωοθυλακίου παίζουν σημαντικό ρόλο.
Στην περίπτωση που οι ερευνητές ανέστειλαν τη συστολή τους, ώστε το ωοθυλάκιο να μην μπορεί να συσπαστεί επαρκώς, δεν θα συνέβαινε ωορρηξία.
Το ωάριο απελευθερώνεται στην τρίτη φάση, με την οποία ολοκληρώνεται η ωορρηξία, όπως εξήγησε η Tabea Lilian Marx, συν-πρώτη συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Μείωσης.
"Η επιφάνεια του ωοθυλακίου διογκώνεται και τελικά σκάει, απελευθερώνοντας το ωοθυλακικό υγρό, τα σπερματοκύτταρα και τελικά το ωάριο".
Πιθανή η αναζωογόνηση των ωαρίων σε ποντίκια
Το ωοθυλάκιο στη συνέχεια κλείνει και πάλι και μετατρέπεται σε ωχρό σωμάτιο, στο οποίο παράγεται προγεστερόνη. Αυτό υποχωρεί μετά από 2 εβδομάδες, εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί.
"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ωορρηξία είναι μια εξαιρετικά ανθεκτική διαδικασία", τόνισε η Schuh.
Αν και ένα εξωτερικό ερέθισμα είναι απαραίτητο για την ενεργοποίηση της ωορρηξίας, οι επόμενες διαδικασίες λαμβάνουν χώρα ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ωοθήκη, καθώς όλες οι πληροφορίες περιέχονται στο ίδιο το ωοθυλάκιο.
"Με τη νέα μας μέθοδο, εμείς και άλλοι ερευνητές μπορούμε να διερευνήσουμε περαιτέρω τους μηχανισμούς της ωορρηξίας και ελπίζουμε να αποκτήσουμε επίσης νέες γνώσεις για την έρευνα της γονιμότητας στον άνθρωπο".
Πηγές:
Max-Planck Institut
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε