Δεν είναι αρκετό να μην παραλείπει κάποιος το πρωινό αλλά και η επιλογή των τροφίμων που αυτό περιέχει. Νεα έρευνα εντόπισε συγκεκριμένα είδη στο πρωινό που ενισχύουν τη συγκέντρωση και τον κορεσμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόσφατη έρευνα στο Journal of Dairy Science εξέτασε πώς διάφορες επιλογές πρωινού επηρεάζουν τον κορεσμό, τη συγκέντρωση και τις ημερήσιες θερμίδες, σε γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι διατροφή με βάση τα γαλακτοκομικά και υψηλή σε πρωτεΐνη είναι πιο αποτελεσματική για την προαγωγή του κορεσμού και την ενίσχυση της συγκέντρωσης έναντι πρωινού πλούσιου σε υδατάνθρακες ή παράλειψής του.

Ο Mette Hansen δήλωσε ότι έρευνες υποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο του πρωινού ενδεχομένως επηρεάζει την επίδραση στην υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν πρωινό υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων αργότερα μέσα στην ημέρα και να διατηρήσει τον κορεσμό στους ανθρώπους για περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με την παράλειψη του πρωινού ή την κατανάλωση πρωινού με πολλούς υδατάνθρακες.

Η έρευνα περιέλαβε 30 νέες γυναίκες 18 έως 30 ετών, υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Ακολούθησαν συνήθη διατροφή και επίπεδο δραστηριότητας την ημέρα πριν από κάθε δοκιμή.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κατανάλωσαν είτε πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη με γιαούρτι και βρώμη είτε χαμηλής πρωτεΐνης και υψηλών υδατανθράκων με ψωμί ολικής άλεσης, μαρμελάδα ράσμπερι και χυμό μήλου.

Και τα δυο πρωινά είχαν παρόμοιο περιεχόμενο θερμίδων, ινών και λιπαρών. Η ομάδα ελέγχου παρέλειπε το πρωινό με εξαίρεση ένα ποτήρι νερό.

Οι ερευνητές στη συνέχεια υπολόγισαν την πρόσληψη ενέργειας στο γεύμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέτρησαν την όρεξη μεταξύ γευμάτων.

Επίσης έλαβαν δείγματα αίματος μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος για να εξετάσουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, την ινσουλίνη και τη γλυκόζη.

Tα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι νέες γυναίκες που συμμετείχαν αισθάνονταν περισσότερο κορεσμό και λιγότερη πείνα μετά από πρωινό με βάση τα γαλακτοκομικά, υψηλό σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες έναντι πρωινού χαμηλού σε πρωτεΐνες και υψηλού σε υδατάνθαρκες ή παράλειψή του.

Όμως αυτό δεν μεταφράστηκε σημαντικά στις ορμόνες του εντέρου ή στη συνολική πρόσληψη θερμίδων για την ημέρα -κάτι που υποδεικνύει ότι το υψηλό σε πρωτεΐνη πρωινό μπορεί ενδεχομένως να μην είναι, καθαυτό, λύση για την απώλεια βάρους, δήλωσε ο ερευνητές

Πηγές:
Journal of Dairy Science

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκλεισε η εξαγορά της ''Υπεραγορά Παπαντωνίου'' από τη Σκλαβενίτης
Ημερίδα ''Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η πολυδιάστατη ποιότητα ζωής: Γιατί και πώς θα επιτευχθεί. Θεραπευτικές προσεγγίσεις''
Δυσανεξία στη λακτόζη: Συμβουλές για πιο εύκολη καθημερινότητα