Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει επίδραση διαρκείας στην υγεία των οστών των παιδιών, διατηρώντας τα δυνατά στη μέση παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στην ηλικία των 7 ετών, όταν οι έγκυες μητέρες τους έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Η Dr. Rebecca Moon, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη συνεχίζονται στη μέση παιδική ηλικία. Η πρώιμη παρέμβαση δυναμώνει τα οστά των παιδιών και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως η οστεοπόρωση και τα κατάγματα, στο μέλλον.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη MAVIDOS το 2009, εγγράφοντας 1.000 εγκύους στη Βρετανία για να εξερευνήσουν την πιθανή επίδραση της βιταμίνης D στην υγεία των οστών των παιδιών.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες-μια έλαβε επιπλέον 1.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D καθημερινά και η άλλη placebo.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την οστική μάζα των παιδιών στην ηλικία των 4 ετών με απεικονιστικές εξετάσεις οστών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη είχαν μεγαλύτερη οστική μάζα σε σύγκριση με αυτά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει placebo.

Στην τελευταία φάση της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν αν τα οφέλη της βιταμίνης D πριν τη γέννηση θα μπορούσαν να επεκταθούν στη μέση παιδική ηλικία.

Πραγματοποίησαν και πάλι απεικονιστικές εξετάσεις οστών σε 454 παιδιά μεταξύ 6-7 ετών και διαπίστωσαν ότι αυτά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει συμπληρώματα βιταμίνης D συνέχισαν να έχουν πιο δυνατή οστική πυκνότητα στην ηλικία των 7 ετών.

Καθώς η επίδραση και οι βλάβες της συμπλήρωσης με βιταμίνη D στην υγεία της μητέρας και των μωρών δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, ο ΠΟΥ δεν συνιστά τη συμπλήρωση με βιταμίνη D ως μέρος της standard περιγεννητικής φροντίδας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

 

Πηγές:
The American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ακόμα και 5 επιπλέον λεπτά άσκησης την ημέρα είναι πιθανόν να μειώνουν την αρτηριακή πίεση [μελέτη]
Δοκιμάζεται τεστ αναπνοής για τη διάγνωση καρκίνου στον πνεύμονα
Οι δυο χρονικές στιγμές της ημέρας που η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο [μελέτη]