Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Προέδρου του ΙΣΑ, της Ελιτούρ και του GDHI, Δρ. Γιώργου Πατούλη, με τίτλο «Τουρισμός Υγείας: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο – Ελληνικά Γράμματα, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «Μιχάλης Βλασταράκος», στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Το βιβλίο προλόγισαν ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, ο Πρόεδρος του Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Δημοσιογράφος, Χάρης Ντιγριντάκης και η εκδότρια Γιούλη Παπαχριστοφίλου, ενώ την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο Δημοσιογράφος, Σταύρος Μονεμβασιώτης.
Το βιβλίο αποτελείται από τρεις ενότητες – όπως δηλώνει και ο τίτλος του. Στην πρώτη ενότητα, που αφορά το παρελθόν, περιγράφεται αναλυτικά η προϊστορία του Τουρισμού Υγείας με αναφορές από τον Όμηρο και την ελληνική μυθολογία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Ασκληπιεία, τα οποία αποτελούν το πρώτο οργανωμένο παράδειγμα Τουρισμού Υγείας, Ευεξίας και Ευζωίας, καθώς και στη συμβολή της Ιπποκρατικής Ιατρικής. Στη συνέχεια γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις εξελίξεις που έλαβαν χώρα κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή, τον Μεσαίωνα και στους νεότερους χρόνους, μέχρι τις αρχές του νεοελληνικού κράτους και τη σύγχρονη εποχή. Στη δεύτερη ενότητα, που επικεντρώνεται στο παρόν, παρουσιάζονται οι έννοιες, οι κατηγορίες και οι φορείς του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας και με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να εξηγηθεί η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει σήμερα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και να αναλυθούν τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές του κλάδου. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, αποτυπώνοντας με κείμενα και εικόνες ορόσημα από τις δράσεις μιας δεκαετούς προσπάθειας για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας και του Ιπποκρατικού Πνεύματος. Μέσα από αυτό το οδοιπορικό, ο Γ. Πατούλης αναδεικνύει τόσο τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα του Τουρισμού Υγείας και τη μεγάλη αξία του ελληνικού ιατρικού δυναμικού που διαπρέπει διεθνώς, όσο και τις νέες προοπτικές που δημιουργεί η συνεργασία μεταξύ των φορέων και της Πολιτείας.
Ο συγγραφέας του βιβλίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ιδιαίτερα συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε το μεγάλο πλήθος του κόσμου για την παρουσία του στην εκδήλωση, ζήτησε συγγνώμη και την κατανόηση όσων δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την αίθουσα και να βρουν μια θέση. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ήθελα η σημερινή παρουσίαση του βιβλίου μου, να γίνει στο σπίτι των Ιατρών, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και σας ζητώ συγγνώμη για όσους δεν ένιωσαν την φιλοξενία, όπως πραγματικά θα ήθελα».
Κατά τη διάρκειας της ομιλίας του, ο κ. Πατούλης ανέφερε, πως η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον παγκόσμιο Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας. Ο συνδυασμός της ιατρικής παράδοσης, του Ιπποκρατικού πνεύματος, του προτύπου των Ασκληπιείων, με το υψηλό επίπεδο του ιατρικού δυναμικού και των υγειονομικών και ξενοδοχειακών υποδομών, δημιουργούν μια ισχυρή βάση για το εθνικό προϊόν που ονομάζεται Τουρισμός Υγείας - Ευεξίας. Μεταξύ άλλων τόνισε πως όλο αυτό το ταξίδι που περιγράφεται στις σελίδες του βιβλίου, αποτελούσε το όραμα και το στόχο του για να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο Τουρισμό Υγείας - Ευεξίας.
Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ αλλά και μια μεγάλη συγγνώμη για όσους δεν μπορέσαμε να τους φιλοξενήσουμε .
Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα με τη συμμετοχή εκατοντάδων ιατρών, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, της Ακαδημαϊκής κοινότητας, των ιατρικών Φορέων, των Επιστημονικών Εταιριών, του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πολιτιστικού χώρου και αρκετοί ακόμα παρευρισκόμενοι. Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Καραγκούνης, ο πρώην Υπουργός Υγείας, Α. Γιαννόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, Ά. Γεροντόπουλος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Σ. Αυγουστίδης, ο πρ. Βουλευτής, Κ. Αϊβαλιώτης, ο Πρόεδρος του ΙΑΣΩ, Γ. Σταματίου, ο Πρόεδρος του ΡΕΑ, Κ. Μητσάκος, ο Διευθυντής του Βιότυπου, Γ. Χρονάς, ο Ακαδημαϊκός - Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Δρ. Γ. Χρούσος, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ρομποτικής, Ν. Κωνσταντινίδης, ο Γενικός Γραµ. Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κ. Πάντος, o Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Α. Πολυδώρου, ο Αντιπρόεδρος της Ελιτούρ, Κ. Κουσκούκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελιτούρ Β. Δεληχρήστου, Ν. Κουβελάς, οι γιατροί, Γ. Ζουμής, Λ. Μαμάς, Θ. Μαντζαβίνος, ο σκηνοθέτης Γ. Σμαραγδής, η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Vexillum Sciacca, Β. Μπαφατάκη, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος της Κω κ. Ν. Μανούσης, η Πρόεδρος Ελλ. Εταιρείας Μαστολογίας, Λ. Μουζάκα, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ, Θ. Χατζηπαναγιώτου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», Δ. Κοσμίδης.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ το παρών έδωσαν ο Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος, ο Γενικός Γραμματέας Σ. Τσούκαλος, ο Αν. Γενικός Γραμματέας, Α. Φουστάνος, ο Ταμίας και πρ. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Γ. Κεχρής και το μέλος Ι. Δατσέρης, καθώς και ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Γ. Κασσάρας και ο Αντιπρόεδρος Χ. Τζερμιάς.
Το παρών έδωσαν και από τον Α’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης η Αντιδήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Ν. Καραγιάν, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Παλαιού Φαλήρου Γ. Ασημακόπουλος, η Αντιδήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Α. Μαγγίτα, ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Π. Γιατζίδης, ο Αντιδήμαρχος Υγείας Περιστερίου, Γ. Μπεκιάρης, ο Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Αμαρουσίου, Σ. Τσιπουράκης και ο πρ. Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, Κ. Αντωνόπουλος,
Από την Περιφέρεια Αττικής παρέστησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Χ. Αλεξανδράτος, ο Α. Βαθιώτης, Ε Μπαρμπαγιάννη, Ρ. Μωραιτάκη. Επίσης, οι πρώην Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ε. Κοσμίδη και ο Α. Κούρτης, ο πρ. Ειδικός Συνεργάτης, Κίμων Λογοθέτης και άλλοι ακόμα εκλεκτοί παρευρισκόμενοι.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου