Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου (σήμερα και αύριο) με την ονομασία "3 Sciences for Life: Merging Medicine, Law and IT for Humanity”  στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εκ μέρους της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, η κ. Ιωάννα Μιχαλοπούλου LL.M. |CIPP/E, Managing Partner της Δικηγορικής Εταιρείας "Michalopoulou & Associates", παρουσίασε τις ομιλήτριες και ομιλητές, τονίζοντας την σημασία της διημερίδας.

Η θεματολογία και οι ενότητες του συνεδρίου αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Εξατομικευμένη Ιατρική & Γονιδιακή Θεραπεία - πρόοδοι στην παρέμβαση στο DNA και θεραπείες με επίκεντρο τον ασθενή
  • Ιατροτεχνολογικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές - προκλήσεις όσον αφορά την ταξινόμηση και τη διανομή
  • Φαρμακευτική μεταρρύθμιση της ΕΕ - τι να περιμένουμε
  • Η τεχνητή νοημοσύνη στην Ιατρική Ακριβείας - διερεύνηση του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης
  • Κυβερνοασφάλεια στην υγειονομική περίθαλψη - διασφάλιση ευαίσθητων δεδομένων στην ψηφιακή εποχή
  • EU Health Data Space - εξελίξεις στη χρήση δεδομένων υγείας και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής σε ολόκληρη την Ευρώπη

Στο Συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες και επαγγελματίες και των 3 κλάδων της Ιατρικής, της Νομικής και της Τεχνολογίας.

Η επιστημονική επιτροπή του  απαρτίζεται από νομικούς από 7 ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του "Alliance of European Life Sciences Law Firms".

Οι ομιλητές/τριες καλεσμένοι επεσήμαναν μεταξύ άλλων, στην έναρξη του συνεδρίου τις ευκαιρίες που δίνονται στους ασθενείς από τις γονιδιακές θεραπείες. Το διάβασμα, η αλληλούχιση του ανθρώπινου DNA έχει επιφέρει σημαντικές και κάθετες αλλαγές.

Μεγάλες είναι οι αλλαγές στον πληροφοριακό όγκο δεδομένων και η συζήτηση που πρέπει να υπάρξει για την διασφάλιση των δεδομένων των ασθενών είναι κομβική. Σε αυτό το σημείο εμπλέκεται η νομική συνδρομή σε ότι αφορά την διάχυση των πληροφοριών του/της ασθενούς.

Οι  τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται πάντως δεν είναι τωρινές απλά εφαρμόζονται σήμερα.

Οι νομικές συνέπειες, η ηθική και η δεοντολογία για τις τεχνολογίες αυτές απασχόλησαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, καθώς όπως τονίστηκε αυτές οι τεχνολογίες έχουν τα θετικά και αρνητικά τους.

Ο δρόμος ανοίγει λοιπόν για τις γονιδιακές θεραπείες και φτάναι ακόμη και στην δημιουργία της κλωνοποίησης ανθρώπων.  Ήδη πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε δημιουργία γενετικά τροποποιημένων παιδιών.

Οι κυτταρικές θεραπείες και η εφαρμογή τους στην Ελλάδα αποτέλεσαν ένα ακόμη θέμα του συνεδρίου της πρώτης ημέρας. Δεν ξέρουμε ακριβώς πως να τις ελέγξουμε, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αλλά και πως να τις εφαρμόσουμε στην Ελλάδα, μιας και χρειάζονται ιδιαίτερες διαδικασίες και τα φάρμακα αυτά είναι πολύ ακριβά.

Ακόμη και αν γίνει δυνατόν, μπορεί να δοθούν όμως αυτά τα φάρμακα στον ασθενή;  Είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται.

Είναι πολύ σημαντικό τα ακαδημαϊκά κέντρα και τα νοσοκομεία να παράγουν κυτταρικές θεραπείες μειώνοντας το κόστος, τονίστηκε από τους ομιλητές.

Οι κλινικές μελέτες και η σημασία τους είναι εξίσου μεγάλες. Οι ασθενείς εξετάζονται ενδελεχώς και κατηγοριοποιούνται σε ομάδες προκειμένου να υπάρξει στόχευση των ασθενειών.

Τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για τους ασθενείς αλλά και συνολικά για  την έρευνα. Η στοχευμένη προσέγγιση μειώνει την πιθανότητα παρενεργειών. Υπάρχουν απαιτήσεις για την διαφύλαξη των αποτελεσμάτων της κλινικής  μελέτης.

Η σημασία των βιοδεικτών είναι επίσης πολύ μεγάλη. Η προσοχή πάντως εστιάζεται στο αν οι κίνδυνοι ξεπερνούν τα οφέλη.

Η συμμετοχή των ασθενών και η ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών αλλά και η συνεργασία αποτελούν σημαντικά και αξιοπρόσεκτα σημεία.

Νομικό πλαίσιο αλλά και ζητήματα ηθικής συνοδεύουν εξίσου την διενέργεια των κλινικών μελετών.

Ο κώδικας ηθικής, οι ορθές κλινικές πρακτικές, και οι οδηγίες για τις κλινικές μελέτες από τον ΠΟΥ, συζητήθηκαν στην συνέχεια σε αυτήν ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη ημέρα της διημερίδας.

Η ενημέρωση και η ασφάλεια των ασθενών και όσων υπόκεινται στις μελέτες είναι πάντα σε πρώτο πλάνο.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος