Δέκα φάρμακα που διαμορφώνουν μια αγορά της τάξης των 250 δισ. δολ και πλέον, χάνουν την προστασία της πατέντας τους από φέτος έως το 2016, αφήνοντας περιθώριο για την παραγωγή γενοσήμων στην κατηγορία τους.

Πρόκειται για την εσομεπραζόλη για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη ντουλοξετίνη για μυοσκελετικούς πόνους, το συνδυασμό βουτεσονίδης με φορμοτερόλη για το αναπνευστικό, την αριπιπραζόλη για ψυχικές παθήσεις, τη γλατιραμέρη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ιμάτινιμπ για την χρόνια μυελοειδή λευχαιμία, το σετούξιμαπ για μεταστατικούς καρκίνους του παχέως εντέρου, του πνεύμονα, της κεφαλής και του τραχήλου (αν και για τις ΗΠΑ κέρδισε παράταση της πατέντας ως το 2028), το ινφλιξιμάμπ για αυτοάνοσα νοσήματα, το ετανερσέπτ παράγοντας αντι-TNF και το τραστουζουμάμπ για τον καρκίνο του μαστού.

Από τα φάρμακα αυτά, δύο αφορούν την AstraZeneca, δύο την Eli Lilly, δύο την Bristol Myers Squibb, από ένα τη Novartis, Roche και Teva, ενώ μέσω συνεργασιών συνπροώθησης και τις Otsuka, τη Γερμανική Merck KgaG, την Merck, Sharp & Dohme, τη Janssen Biotech, Mitsubishi Tanabe Pharma, την Amgen, Pfizer και Takeda.

Από τα παραπάνω blockbusters, τα έξι, είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας. Έτσι, οποιοδήποτε παρεμφερές προϊόν θα ακολουθήσει κι αυτό διαδικασία κατοχύρωσης πατέντας, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για τα βιο-ομοειδή και την τιμολόγησή τους...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβη από τον ήλιο: Ποια είναι τα σημάδια
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν παιδιατρικός έλεγχος για ευάλωτες ομάδες
Η Αυστραλία σχεδιάζει να αποκλείσει τους νέους από τα social media