Η αλυσίδα του φαρμάκου από την παραγωγή ως τον τελικό καταναλωτή, μπορεί να είναι ρυθμισμένη σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ασθενείς να αισθάνονται ασφαλείς ότι το φάρμακό τους είναι το ενδεδειγμένο, όμως πολλά περιστατικά διεθνώς, έχουν αποδείξει ότι στη ... διαδρομή, υπάρχει δυνατότητα να μπουν και πλαστά φάρμακα.

Έτσι, η Ε.Ε. με οδηγία της, ετοιμάζεται να αλλάξει την λεγόμενη «ορθή πρακτική διανομής φαρμάκων», με στόχο να είναι πλέον εμφανής η πορεία του κάθε κουτιού, από την παραγωγή μέχρι τα χέρια του ασθενή.

Κι ενώ το θέμα από πέρυσι είχε διαπιστωθεί ότι λύνεται μόνο με εφαρμογή microchip στις συσκευασίες των φαρμάκων, επίσης διαπιστώθηκε ότι η νέα αυτή διαδρομή και ο έλεγχός της, μπορεί να κοστίζει πολύ περισσότερο από το ίδιο το φάρμακο!
Μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα όμως, οι σημερινέςσυζητήσεις στον ΕΟΦ, στρέφονται αυτή τη φορά στις φαρμακαποθήκες, οι οποίες καλούνται να δηλώνουν και αυτές τις πωλήσεις τους στον Οργανισμό.

Οι «ψίθυροι» όμως έχουν την απάντησή τους: Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα πλαστών φαρμάκων με την ταινία γνησιότητας. Όμως έλεγχος στην πορεία κάθε κουτιού, με το ισχύον barcode δεν γίνεται...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβη από τον ήλιο: Ποια είναι τα σημάδια
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν παιδιατρικός έλεγχος για ευάλωτες ομάδες
Η Αυστραλία σχεδιάζει να αποκλείσει τους νέους από τα social media