Η κρεατίνη είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.
Δεν είναι μόνο ασφαλές να χρησιμοποιηθεί αλλά και ένα από τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά συμπληρώματα στον κόσμο για την οικοδόμηση μυών και δύναμης.
Εδώ είναι μερικά επιστημονικά οφέλη της κρεατίνης.
Βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να παράγουν περισσότερη ενέργεια
Τα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν τις αποθήκες φωσφοκρεατίνης των μυών σας.
Η φωσφοκρεατίνη βοηθάει στο σχηματισμό νέου ΑΤΡ, του μορίου κλειδιού που χρησιμοποιούν τα κύτταρα σας για ενέργεια και όλες τις βασικές λειτουργίες της ζωής.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το ATP αναλύεται για να παράγει ενέργεια.
Ο ρυθμός της ανασύνθεσης ATP περιορίζει την ικανότητά σας να εκτελείτε συνεχώς σε μέγιστη ένταση – χρησιμοποιείτε την ATP γρηγορότερα από ότι την αναπαράγετε.
Τα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν τα καταστήματα φωσφοκρεατίνης σας, επιτρέποντάς σας να παράγετε περισσότερη ενέργεια ATP για να τροφοδοτήσετε τους μυς σας κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης.
Αυτός είναι ο κύριος μηχανισμός πίσω από τις επιδόσεις βελτίωσης της απόδοσης της κρεατίνης
Υποστηρίζει πολλές άλλες λειτουργίες στους μυς
Η κρεατίνη είναι ένα δημοφιλές και αποτελεσματικό συμπλήρωμα για την προσθήκη μυϊκής μάζας.
Μπορεί να μεταβάλει πολυάριθμα κυτταρικά μονοπάτια που οδηγούν σε νέα μυϊκή ανάπτυξη. Για παράδειγμα, ενισχύει το σχηματισμό πρωτεϊνών που δημιουργούν νέες μυϊκές ίνες.
Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα του IGF-1, παράγοντα ανάπτυξης, που προάγει την αύξηση της μυϊκής μάζας.
Επιπλέον, τα συμπληρώματα κρεατίνης μπορούν να αυξήσουν το περιεχόμενο νερού των μυών σας. Αυτό είναι γνωστό ως ογκομετρία κυττάρων και μπορεί να αυξήσει γρήγορα το μέγεθος των μυών.
Επιπλέον, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κρεατίνη μειώνει τα επίπεδα μυοστατίνης, ένα μόριο υπεύθυνο για την παρακμή των μυών. Η μείωση της μυοστατίνης μπορεί να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε μυς πιο γρήγορα.
Βελτιώνει την απόδοση άσκησης υψηλής έντασης
Ο άμεσος ρόλος της κρεατίνης στην παραγωγή ΑΤΡ σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώσει δραστικά τις επιδόσεις άσκησης υψηλής έντασης,.Η κρεατίνη επίσης, βελτιώνει πολλούς σωματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των:
-Δύναμη
-Ικανότητα επιτάχυνσης
-Αντοχή μυών
-Αντοχή στην κόπωση
-Μυική μάζα
-Ανάκτηση
-Επιδόσεις του εγκεφάλου
Σε αντίθεση με τα συμπληρώματα που επηρεάζουν μόνο τους προχωρημένους αθλητές, η κρεατίνη σας ωφελεί ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης.
Μια αναθεώρηση διαπίστωσε ότι βελτιώνει την απόδοση άσκησης υψηλής έντασης έως και 15% .
Ίσως να μπορεί να βοηθήσει με τη νόσο του Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο.
Η μεγάλη μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης προκαλεί θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων και πολλά σοβαρά συμπτώματα, όπως τρόμο, απώλεια μυϊκής λειτουργίας και προβλήματα ομιλίας.
Η κρεατίνη έχει συνδεθεί με ευεργετικά αποτελέσματα στο Parkinson σε πειράματα σε ποντίκια, εμποδίζοντας το 90% της πτώσης στα επίπεδα ντοπαμίνης.
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της απώλειας μυϊκής λειτουργίας και δύναμης, τα άτομα με Πάρκινσον συχνά κάνουν γυμναστική.
Σε άτομα με νόσο του Parkinson, ο συνδυασμός κρεατίνης με σωματική άσκηση βελτίωσε την αντοχή και την καθημερινή λειτουργία σε μεγαλύτερο βαθμό από την μόνη άσκηση.
Ωστόσο, μια πρόσφατη ανάλυση πέντε ελεγχόμενων μελετών σε άτομα με νόσο του Parkinson έδειξε ότι η λήψη 4-10 γραμμαρίων κρεατίνης ημερησίως δεν βελτιώνει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες.
Ίσως να μπορεί να καταπολεμήσει άλλες νευρολογικές παθήσεις
Ένας βασικός παράγοντας σε πολλές νευρολογικές παθήσεις είναι η μείωση της φωσφοκρεατίνης στον εγκέφαλό σας. Δεδομένου ότι η κρεατίνη μπορεί να αυξήσει αυτά τα επίπεδα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Σε ποντίκια με νόσο του Huntington, η κρεατίνη αποκατέστησε τα αποθέματα φωσφοκρεατίνης του εγκεφάλου στο 72% των επιπέδων προ της νόσου, σε σύγκριση με μόλις 26% για τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου.
Αυτή η αποκατάσταση της φωσφοκρεατίνης βοήθησε να διατηρηθεί η καθημερινή λειτουργία και να μειωθεί ο κυτταρικός θάνατος κατά περίπου 25%.
Η έρευνα σε ζώα υποδηλώνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να θεραπεύσει και άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των:
-Ασθένεια Αλτσχάϊμερ
-Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
-Επιληψία
-Τραυματισμοί εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού
Η κρεατίνη έχει επίσης δείξει οφέλη από την ALS, μια ασθένεια που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες που είναι απαραίτητοι για την κυκλοφορία. Βελτιώθηκε η κινητική λειτουργία, μειώθηκαν οι απώλειες μυών και αυξήθηκε το ποσοστό επιβίωσης κατά 17% .
Παρόλο που χρειάζονται περισσότερες μελέτες στον άνθρωπο, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης είναι ένα προπύργιο κατά των νευρολογικών ασθενειών όταν χρησιμοποιούνται μαζί με συμβατικά φάρμακα.
Ασφαλής και εύκολη στη χρήση
Μαζί με τα διάφορα οφέλη της, η κρεατίνη, είναι επίσης ένα από τα φθηνότερα και ασφαλέστερα συμπληρώματα που διατίθενται.
Έχει ερευνηθεί για περισσότερα από 200 χρόνια και πολλές μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλειά της για μακροχρόνια χρήση. Οι κλινικές δοκιμές διάρκειας έως και πέντε ετών δεν αναφέρουν αρνητικές επιδράσεις σε υγιή άτομα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]